Wednesday, January 21, 2009

Pelmeenid ja Napoleoni kook (jälle!)

Nädalavahetus möödus väga kulinaarselt. Rullisin esimest korda elus dolmasid ja valmistasin pelmeene. Naabrinaise otsustaval juhatusel valmis ka järjekordne Napoleoni kook.
Olen alati peljanud pelmeenide või ravioolide tegemist, sest kartsin, et kogu see taina rullimine ja voltimine läheb aia taha. Aga võta näpust, minu elu esimene pelmeenitainas tuli pehme ja siidine, seda oli lausa lust rulida ja neist pelmeene vormida. Väga mõnus nikerdamise töö ja tänuväärne söök, lihtne, klassikaline, väga maitsev. Seekord valmistasime keedetud pelmeene, järgmisel korral võtame ette savivormis küpsetatud kastme ja saiakupliga pelmeenid.
Täidiseks tegime võimalikult lihtsa hakklihasegu.
Pelmeenitainas:
500 g nisujahu
2 dl vett
soola
Kuhja jahu ja sool puhtale tööpinnale, tee jahu sisse väike süvend ja vala sinna vesi. Hakka vett vaikselt süvendis segama nii, et iga korraga tõmbad natuke rohkem jahu vette. Sõtku kuni tekib elastne ja sile pallike. Jäta niiske köögirätikuga kaetuna seisma kuni valmistad täidise.
Täidis:
300 g kvaliteetset veise hakkliha
200 g isetehtud seahakkliha
1 keskmine sibul
2 küüslauguküünt
soola-pipart
valget pipart
muskaati
Haki sibul peeneks, purusta küüslauk. Sega kõik ained omavahel, maitseaineid pane oma soovile vastavalt.
Valmistamine:
Võta taignapallikesest peotäis tainast, pane see jahusele tööpinnale ja hakka rullima. Rulli kuni tainas on ühtlane, u 3 mm paksune. Tee spetsiaalse vormiga või klaasiga tainast ümmargused rattad. Aseta pool supilusikatäit täidist rattakese keskele ja voldi tainas kokku. Suru sõrmedega ääred kokku ja näpista tainaotsad kaare vastaspoolele kokku. Tee nii kogu tainaga, kui lihasegu jääb üle tee neist frikadellid. Oluline on nii tainas kui ka valmistvormitud pelmeenid hoida niiske rätiku all, see takistab neil liigselt kuivamast.
Nüüd keeda puljong:
3 liitrit vett, 2 öko puljongikuubikut, 7 vürtspipratera, 12 pipratera, 3 loorberilehte, maitse järgi soola. Lase vesi keema tõusta, lisa sool ja maitseained. Keeda 7- 10 minutit. Võta maitseained välja, selles puljongis saad nüüd pelmeene keeta. Keeda pelmeene jao kaupa keskmisel tulel, pelmeenid on valmis kui nad pinnale tõusevad.
Serveeri vähese puljongi ja hapukoorega, kuhu on lisatud peotäis hakitud koriandrit, soola ja sidrunimahla.
Siiri valmistas ka Napoleonikoogi, isetehtud lehttaina ja imemaitsva keedukreemiga. Pean selle retsepti veel temalt saama.

3 comments:

Liina said...

Hei, tead mis mulle veel meeldib pelmeenidega? Sulavõi ja äädikas! Mul on see kusagilt lapsepõlvest külge jäänud, kuigi ma ei mäleta, et ma oma baba ja deda (Narva vanama ja vanaisa) juures pelmeene söönd oleksin. Aga jah, ma ikka panen pelmeenidele võid ja kui see sulanud, siis kallan peale ka tilga tavalist lauaäädikat (lahjendatult muidugist) ja siis segan kahvliga ära. Uh tõ, kak harassoo!
Kardetavasti teeme ka see nädalalõpp pelmeene. Tänud impulsi eest!

Eiliki said...

Mulle meeldib peaaegu kõik sulavõiga ;)

Liina said...

Näiteks massaazh sulavõiga, eks? :-P