Thursday, January 29, 2009

Maal pliidi ääres

Mu blogi nimi kull kuulutab suurelt, et ma oma maakodu pliidiääres tihti kulpi keerutan kuid seni ühtki retsepti veel pudenenud pole. See viga saab parandatud, sest möödunud nädalavahetuse veetsime üle pika aja maal. Kaaslasteks olid meil Mike ja Roma ning neist inspiratsiooni saades ka menüüs olnud taipärane roheline kanakarri.
Kuna õues oli külm (algul ka toas külm, sest pliit ja ahjud 3 kuud kütmata) siis tegin juba reedel laupäeva lõunaks valmis rammusa suitsuribi-kikerherne hautise, et pärast pikka sõitu ja pliitide kütmist kohe midagi toekat ja soojendavat süüa oleks.
Aga ütlemata mõnus oli üle pika aja jälle maal olla. Välikempsus käia, hiirega tõtt vahtida, algul pisut rõskes voodis end kerra tõmmata või leso peal selga soojendada, kahe kausi süsteemiga nõusid pesta, lumememme teha, pliidi ääres tulle vahtida ja saunas higistada. Mina, Shuroma ja väike Triin hüppasime lumme ja kilkasime, mis hirmus. Veikko ja Mike tegid järve jäässe augu ja suplesid seal.
Suitsuribi-kikerherne hautis
500 g kikerherneid
300 g suitsuribi
2 sibulat
2 suurt küüslauguküünt
2 spl õli
1 purk Salvesti tomatipastat
2 purki tükaldatud konservtomateid
2 klaasi kuuma vett kuhu on lahustatud ökopuljongikuubik
2 spl maitseainet Ras el Hanout (maroko)
soola ja pipart
2 loorberilehte
Leota kikerherneid öö läbi rohkes jahedas vees. Kurna ja pane kõrvale. Haki sibul ja küüslauk peeneks. Kuumuta sures ahjupotis õli ning prae sibul ning küüslauk pehmeks, lisa ras el hanout ja kuumuta 1 minut. Vala peale tomatid ja tomatipasta ning kuumuta. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa 1 klaas kuuma puljongit ja lase keema tõusta. Lisa hulka kikerherned, suitsuribi ja loorber. Maitsesta veel soola ja pipraga ning vajadusel lisa veel vett ja suts suhkrut. Pane pott 110 kraadisesse ahju ja küpseta 2,5 tundi või kuni kikerherned on pehmed. Vahepeal sega. See roog on hea ka pärast seda kui teda on juba 4 korda üles soojendatud. Serveeri hapukoore või maitsestamata jogurtiga.
Taipärane roheline kanakarri
500 g kana kintsuliha (naha ja kondita)
jupp ingverit
2 küünt küüslauku
2 sibulat
1 spl õli
1 spl võid
2 kuhjaga spl rohelist karripastat
1 laim
2 spl kalakastet
1 suur paprika
2 purki kookospiima
1 ökopuljongikuubik
Serveerimiseks jasmiiniriisi ja maitsestamata jogurtit
Pane suur pann tulele, vala sisse õli ning või ja kuumuta. Haki sibul, ingver ja küüslauk peeneks. Kuumuta neid õlis, lisa karripasta ja prae 1 minut. Lisa tükeldatud kanaliha ja paprika, prae kuni kana on pisut värvi muutnud. Vala peale kookospiim ja väheses vees lahustatud puljongikuubik. Kuumuta keemiseni ja lase tasasel tulel u 20 minutit haududa. Lisa seejärel kalakaste ja pool laimimahla. Kuumuta ja keeda veel tasasel tulel u 10 minutit kuni kaste on paksenenud.
Ülejäänud pool laimimahla sega maitsestamata jogurtiga, lisa spl suhkrut ja serveeri karri kõrvale. Kuna karripastad on reeglina väga vürtsikad on jogurt ideaalne, et tulisust pisut mahendada.
Kahjuks pole mul pilte, et retsepte ilustada kuna mu kaamera käitus külmaoludes pisut ettearvamatult.

No comments: