Sunday, January 4, 2009

Palju pidulikke lõunasööke

Aastalõpp möödus pidulikus meeleolus, aasta algus on ka juba mõne koduse peo kaasa toonud. Sellest on mul muidugi ainult hea meel. Eriti veel kui söömaaegadega kaasneb inspiratsioon sõpradelt ja maitsvad palad.
Pühapäeval oli meil suur rõõm võõrustada mu kaasa sugulasi. Külalised, kes mulle väga meeldivad- kiidavad kokka sa söövad kõike, mida pakutakse. Valisin lihtsa roa, väga maitsva muidugi. Teokarbi pasta täidetud hakkliha ja tomatikastmega. Magustoiduks valmistasin juba eile kirju koera, no tuli isu! Kingituseks sugulastele valmistasin mõned kommid. Ilusti pakitud ja mukitud!
Täidetud teokarbi pasta:
500 g teokarbikujulisi makarone
300 g veisehakkliha
õli praadimiseks
1 dl maitsvat oliiviõli
soola-pipart
1 öko puljongikuubikut
peotäis peterselli
3 küüslauguküünt
3 šalottsibulat
1/2 tl kuivatatud tüümiani
5 spl tomatipastat
150 g riivitud juustu peale raputamiseks (Valio Gouda Black)
Kõigepealt keeda tomatikaste. Haki sibul ja küüslauk ning prae neid õlis kuni läbipaistvad. Vala potti ka purustatud tomatid ja kuumuta. Seejärel maitsesta kaste soola, pipra, tüümiani, puljongikuubiku, hakitud peterselliga, tomatipastaga ja hea oliiviõliga. Keeda 20 minutit.
Prae pannil hakkliha. Kui liha on peaaegu pruunistunud lisa pisut soola-pipart. Sega pool tomatikastmest hakkliha hulka ja lase tõmmata kuni valmistad pasta.
Keeda teokarbipasta peaaegu pehmeks (10 minuti asemel 7 minutit). Nõruta ja lase pisut jahtuda nii, et pasta kokku ei kleepuks. Aseta teokarbid suurele ahjupannile ja pane iga karbi sisse lusikatäis hakklihasegu. Ülejäänud tomatikaste laota ühtlaselt peale. Küpseta 175 C kraadsises ahjus 15 minutit. Võta korraks välja ja raputa peale riivitud juust ning küpseta veel 5 minutit. Serveeri rohelise salatiga.

Kirju koer:
3 pakki küpsiseid
2 tassi kanget kohvi
1/2 purki kondenspiima
80 g võid
2 spl kakaopulbrit
2 pakki marmelaadikuubikuid
Valmista kohv ja lase sel pisut jahtuda. Kasta küpsised ükshaaval kohvi sisse ja purusta käte vahel. Pane kaussi. Sulata või. Pese marmelaadikuubikutelt külma veega suhkur maha ja nõruta. Lisa küpsistele kondenspiim, kakaopulber, või ja marmelaadikuubikud. Sega läbi. Aseta segu toidukilele ja vormi pätsikesed. Üks suur või 3 väiksemat. Mähi toidukilesse ja aseta külma. Hea süüa järgmisel päeval külmana.

No comments: