Thursday, January 15, 2009

Sidrunikoogikesed ja mandlijäätis

Eelmisel reedel käisime sõprade pool õhtust söömas. Muljed olid imelised. Kauaaegne taimetoitlane Shuroma hakkas jälle liha sööma ja katsetab taaskord erinevaid liharoogasid. Shuroma on imemaitsvate india curryde peal üles kasvanud, sellest ka seekordne menüü. Me sõime kana kookosekastmes, riisi pilaud, kartuli-spinati pannirooga ja isetehtud suussulavaid roti leibasid.
Mina otsustasin magustoiduks viia värskendavad sidrunikoogikesed mandlijäätisega serveerituna. Sidrunikoogikeste retsept on pärit Tessa Kirose raamatust "Murakarabadest oliivisaludeni"
Väikesed sidrunikoogikesed
6 tükki
100 g võid pehmena
100 g peensuhkrut
1 suur muna (valge ja kollane eraldi)
mõni tilk vanilliessentsi
100 g nisujahu
1 tl peeneks riivitud sidrunikoort
1 tl küpsetuspulbrit
60 ml piima
1/2 sidruni mahl
Glasuur
1 1/2 sidruni mahla
50 g tuhksuhkrut
Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Määri 185 ml suurused vormid võiga ja riputa jahuga üle.
Vahusta võid ja suhkrut mõni minut, lisa munakollane ja vanilliessents ja vahusta korralikult segamini. Sõelu juurde jahu, lisa sidrunikoor ja küpsetuspulber nig sega kõik korralikult läbi. Vala hulka piima ja sidrunimahl ja sega. Vahusta munavalge eraldi kausis valgeks ja kohevaks. Sega see ettevaatlikult koogitaina hulka. Tõsta igasse vormi 2 kuhjaga supilusikatäit tainast . Küpseta u 30 minutit, kuni koogikesed on pealt kuldsed ja krõbedad. Tõsta jahtunud koogikesed vormist välja. Glasuuri valmistamiseks vahusta sidrunimahl suhkruga ühtlaseks ja küllaltki tihedaks massiks. Tõsta jahtunud koogid suurele taldrikule, torka igaühe sisse kahvliga mõni auk ja vala üle glasuuriga.
Mina serveerisin koogikesi otsa kausist, peale üks kreemjas palike mandlijäätist.
Mandlijäätis
400 ml vahukoort
150 g mandleid
80 g suhkrut
sörts amarettot
Rösti mandleid kuival pannil kuni nad on helepruunid. Lase jahtuda. Seni vahusta koor suhkruga kuni tekivad pehmed tipukesed. Lisa amaretto ja sega. Purusta mandlid nii, et osad jäävad poolikud ja osad väiksemad. Lisa ka need vahukoorele. Aseta jäätis plaskarbis jääkambrisse vähemalt 4 tunniks. Enne serveerimist lase pisut pehmeneda.
Sellne viis jäätist teha on hea kompromiss kui sul pole jäätisemasinat. Vahukoor on õhuline, nii ei teki suuri jääkristalle, jäätis jääb pehme ja siidine. Selle vahukoore meetodiga saab teha kõiksugu jäätiseid- apelsini, kirevilja, granaatõuna, astelpaju. Lisa lihtsalt koore vahustamise poole peal puuviljadest pressitud mahl või püree ja ongi kõik.

3 comments:

Liina said...

Noh ja kui sa viitsid veel munakollaseid kuumutada ja jäätisesegule lisada, siis on juba täitsa päris jäätise moodi :-)

Eiliki said...

Just seda ma järgmisel korral teha mõtlesingi. Ilmselt leiutan siin mingit jalgratast, selles mõttes, et ilmselt on keegi sellise retsepti peale juba tuhat aastat tagasi tulnud. Aga ma olen väga suur muna sõber ja jäätis ilma munakollaste tummisuseta on ikka lahja kraam :) Mis sellest, et vahukoorset koosneb. Olen varem seda mee-kaneeli jäätist teinud nii, et kuumutad muna-koore segu paksemaks, lased jahtuda ja siis külmkambrisse. Vahepeal siis vahustad, et siidisem jääks. Aga kui munasegu kuumutada ja see lisada vahustatud koorele, siis ehk pole vaja vahepeal jäätise vahustamisprotseduure ette võtta... Proovin.

Liina said...

Eki, ma soojalt soovitan jäätisemasin hankida. Muidugi saab ka vanal heal külmkapimeetodil, aga kui sul Trips alles sirgumas ja Veiks teadagi kui jäätisemaias, siis tasub raudselt ära!
Selle munakollasega on nii, et tuleb munad suhkruga vahustada, siis lisada koor või piim ja siis hakata pidevalt segades kuumutama. Õigel hetkel kuumast otse külma veevanni või jääkuubikutele, sest segu kuumeneb muidu ise ikka veel edasi. Esimene kord läks mul tuksi muidugi, aga harjutamise peale saab meistriks.
Sorbeed on eriti lihtsad, suhkrusiirup keeta ja marjalisand juurde ning jahtunult masinasse.
Väärt masin.