Monday, January 5, 2009

Ilus aastavahetus Eismal

Veetsime perega eelmise aastavahetuse ka Eismal oma sõpradel külas. Paremat kohta ei olegi olemas. See on ilus koht Eestimaal, meri ja kaluriküla, head sõbrad ja mõnus meelelahutus. Sel aastal tundus Triinu ja Davidi küllakutsele jaatavalt vastata juba loomulik. Ma loodan, et me järgmisel aastal end juba ise külla ei kutsu ;)Muidugi tegime ka kuhjaga head süüa, jõime veini ja tegime veel süüa. Triin ütles mulle juba paar nädalat enne, et tema tahaks mingit terriini proovida. Mulle see mõte meeldis, sest olin just ise kanamaksapasteeti teinud. Niisiis valmistasin kodus ette kaks terriini- kanamaksaga ja kitsejuustuga. Liina blogist sain veel innustust, et terriini tegemine polegi nii hirmus raske ja tõepoolest, mõnus nikerdamine. Loominguline töö. Triin oli eelroa lauale valmistanud röstitud peedid mädarõikatoorjuustuga. Tegime ka ühe igati hõrgu pasteedi (hanemaks ja kalkunimaks), tõelist konjakit vaba randmega sisse ja tekkis tahtmine saiaviilude ja pasteedikausikesega natuke omaette olla.
Meie aastalõpu õhtusöögi peategelsi oli kaks. Kalkun ja hani. Me lihtsalt ei suutnud otsustada... Ja milline hea mõte see oli. Küpsetasime neid sarnaselt, ühes pajas, tulemus oli super. Ja õhtulauas palju arutamist, kumb kellele rohkem maitseb. Triinul oli Ameerikast toodud kalkuniküpsetuspann, selline kuhu tavaline ameerika kalkun mahub, selline aastase lapse kaalus lind :) Meie linnukesi mahtus sinna kaks, kaane sai veel peale panna ja liha jäi mahlane ja maitsev. Triin täitis linnud puuviljadega ja pähklitega.
Magustoiduks sõime ka midagi imelist. Napoleoni kooki sirdunikreemiga ja vahvlikorvikesi granaatõuna jäätisega.
No ja sõnadest jääb puudu, et kirjeldada täiuslikku aastalõppu. Meie Veikkoga käisime Jõhvi kontserdimajas Hennessy aastalõpukontsardil. Järgmine, aasta viimane päev algas Triinu valmistatud hommikusöögiga. Siis 7 km ring mööda metsa ja mereäärt. Kuum saun. Õhtusöök. Mitu tundi lauamängu Cranium (lahe mäng!), mille käigus sais ka Morgani, Pille ja Martiniga rohkem tuttavaks. Davidi korraldatud ilutulestikmere ääres ja tina valamine, mille käigus võimsaid endeid ilmsiks tuli!
Siin on retseptid:

Hakkliha ja maksa terriin:
300 g veise hakkliha
50 g peekonit
100 g pekist suitsuliha
300 g kanamaksa
tüümiani
2 küünt küüslauku
3 šalottsibulat
trühvliõli
1 peotäis pistaatsiapähkleid
rohelise pipra teri
2 loorberilehte
Sega hakkliha hakitud sibula ja küüslauguga, lisa hakitud suitsuliha ja maitsesta soola ja musta pipraga, lisa tüümianilehti. Haki maks ja sega pool hakklihamassist maksa hulka, lisa maitseks trühvliõli. Vooderda keeksivorm peekoniribadega. Pane peekoni peale maksasegu. Sega hakkliha hulka pähklid ja vala segu keeksivormi. Patsuta tihedalt kokku. Aseta peale loorberilehed, rohelise pipra terad (12 tk) ja mõned tüümianioksakesed. Vooderda vorm fooliumiga ja aseta vesivannile ahju 170 C kraadiga. Küpseta 2 tundi. Vala tekkinud leem eraldi kaussi (kasuta seda hiljem lihtsalt puljongina). Lase terriinil jahtuda. Serveeri külmalt koos maitsva leiva ja klaasikese punaveiniga.

Paprika-kitsejuustu terriin (Stockmanni kodulehelt)
200 g punast või kollast paprikat
150 g pehmemat kitsejuustu
100 g murulaugumaitselist Creme Bonjouri
70 g hapukoort
McCormick itaalia ürdisegu McCormick
valget pipart
Pane paprika 230-kraadisesse ahju röstima. Rösti paprikat seni, kuni nahk muutub pruunikasmustaks. Seni valmista kitsejuustu kreem: sega omavahel kitsejuust, murulaugu-toorjuust, hapukoor ja ürdisegu. Võta paprika ahjust ja jäta mõneks hetkeks veel kaane alla seisma (siis tuleb nahk kergemini lahti ja koorimine edeneb lihtsamalt). Õlita vorm ja vooderda see toidukilega. Aseta kooritud paprikapoolikud vormi põhja, nii et nad moodustaksid terriini ümber "voodri". Seejärel tõsta vormi kitsejuustutäidis. Viimaks peale jälle paprika. Pane terriin ööpäevaks kappi tarduma. Lõika terriinist umbes 1 cm paksused viilud ja tõsta röstsaiale.


Pasteet:
1 hanemaks
1 kalkunimaks
1 sibul
2 küünt küüslauku
1 tl värskelt riivitud muskaati
soola-pipart
sorts parimat konjakit
100 g võid
Kuumuta või pannil, lisa sibul ja küüslauk, seejärel tükeldatud maks ja prae kuni on läbi kuumenenud. Lisa sorts konjakit ja muskaat. Lase alkoholil aurustuda. Pane segu köögikombaini, lis või ja püreesta. Vajadusel lisa veel maitseaineid. Meie valasime siinkohal veel ühe sortsu konjakit. Aja segu läbi peene sõela ja aseta serveerimiskaussidesse.

Segu linnule (Triinu retsept)
Kuivatet ploome, aprikoose, apelsinikoore ribasid, 4-5 apelsini mahl ja õnnis sorts portveini jätta likku. Hiljem lisada apelsinitükikesi ja hapusid õunu(koortega), pekaanipähkleid, segada segi ja toppida lind täis. Vedelik puuviljade pealt segada apelsinimahla, mee ja sortsu sojakastmega ja sellega siis kasta lindu.

Napoleoni kook sidrunikreemiga (Triinu retsept)
Põhi: 300 gr külma võid, 500 gr jahu, 0,5 tl soola, 1 muna ja 1 dl külma vett.
Näpi jahu või ja soolaga, lisa muna ja vesi ja pane külma.
Jaga tainas enne küpsetamist kuueks ja rulli õhukesed plaadid ja küpseta 250 C juures 5-7 mintsi kuni ilusad krõbedad. Jahuta ja siis lisa
Kreem:
5 muna, 4 munarebu, 3 dl suhkrut, 2 dl sidrunimahla, 1 sidruni riibitud koor, 200 gr toasooja võid
Vispelda munad ja rebud, suhkur ja sidrunimahl kuumakindlas nõus, siis tõsta keevaveevanni ja vispelda 10 mintsi kuni segu pakseneb. Vala kreem teise kaussi ja lisa lusikahaaval juurde või. Jahuta. Lao valmis tort!
Ma lisaks suts piima või koort järgmine kord, et saada rohkem kreemi, veits jäi puudu mu arust!
Nigella granaatõunajäätis
2 granaatõuna mahl
1 laimi mahl
150 gr tuhksuhkrut
suurem pakk vahukoort (4või5 dl vist)
Pressi mahl, lahusta tuhksuhkur mahlas, lisa koor ja vahusta kuni kergelt vahul, pane karpi ja sügavkülma!

7 comments:

Lauri said...

minu meelest oled sa jätnud välja kõik selle, kuidas sa toitu hankisid! nende lindude nimel oli Eki valmis kasvõi mõne müüa mättase lööma ja täidise sisse toppima :)

Liina said...

Need linnud näevad küll nii prisked välja nagu keskturu müüjamutid, nii et kahtlustan, et Eki viis oma ähvarduse täide :-P
Eki, seda kitsejuustuterriini tegin teile eelmisel aastal peale jõule muideks, (pardiliharavioolide ette). Retsepti võtsin küll Bocca raamatust, vahele käis ka riivsaia, toorjuustu ja hapukoort seal retseptis polnud. Aga põhimõtteliselt jah sama.
Igatahes näeb kogu teie aastavahetuselaud super välja!
PS: noh, mitu kilo juurde võtsid? Minu kolme kilo sa ilmselt üle ei löö :-)

Eiliki said...

Hihii, tegelikult need polnudki tavalised linnud :)Ei tea, kas nad olidki kunagi sulgi kandnud!
Liina, see sinu tehtud röstitud paprika ja kitsejuustu terriin on mul hästi meeles. Nii kui enda terriini teistpidi keerasin tuli pilt silme ette. Aga selles variandis, mis mina tegin oleks küll riivsai vahele ära kulunud. Aga väga ilus roog, silm puhkas peal!

Unknown said...

Oli mõnus ja täielik aastavahetus!Imeliselt rahulik ja "busy" üheaegselt. No ilmselt on see nüüd traditsioon, et aastat koos vahetame, küll siis järgmisel korral jälle! Ja meie pressime end jaaniks teie juurde! Hüümärk ruulib!!!

Liina said...

Jaa, täielik silmarõõm, seda ta on :-)
Ma arvan, et riivsai aitab natuke siduda ja annab suts täidlasemat maitset ning hapukoor just mahlasust, nii et tõde on kusagil kahe retsepti keskel.
Hih, Eki, vaatan praegu Desp Housewifes'i, me oleme sinuga just nagu Catherine ja Bree oma cateringiga.
Lauri pööritab kindlasti silmi selle jutu peale, aga pole hullu, küll tal ka ükskord meid vaja läheb :-PP

Pille said...

Uhke aastavahetuse laud! Kuidas teile see Nigella granaatõunajäätis meeldis? Ma tegin seda sügisel mitu korda järjest :)

Eiliki said...

Granaatõuna jäätis oli väga peene maitsega. Naturaalsest toorainest ikka saab parima asja.