Monday, March 2, 2009

India juust paneer

Olen juba mitmendat nädalat india toitude lainel. Nüüd kui mu sõbranna Shuroma eestis elab on meil pidevalt ühiseid õhtusööke. Nii, et mu india toidu alased teadmised saavad pidevalt täiendust ja alati on stiimul midagi uut proovida. Niisiis oleme vastastikku inspiratsiooniks ja julgustuseks ja loomulikult tänuväärseks sööjaks!
Shuroma oli aastaid taimetoitlane, tema toidulauale kuulus india juust paneer pea igapäevaselt, sest see sisaldab väga kasulikke aineid, ning on lihata toiduvalmistamisel asendamatu. Eestisse kolides igatses ta paneeri väga taga, siit ta seda müügilt ei ole leidnud-häda aga ajab härja kaevu, tuli ise juustu tegema hakata. Nüüd teen seda ka mina ja see on fantastiline. Juust tuleb piimane ja mahe, india hautistes võtab ta külge vürtside maitsed ja aroomid, tekstuur on paneeril sarnane halloumiga, tegelikult ka maitse, kuigi mitte nii mitmekülgne, sest halloumis kasutatakse erinevaid piimasid.
Siin siis retsept juustu valmistamiseks:
2 l värket täisrasvast lehmapiima (otse lehmalt, poe oma ei kõlba, sobiv pole ka ökopoest ostetud mahepiim)
2 spl sidrunimahla
3 spl siidriäädikat (pisukese veega lahjendatud)
2 tl kvaliteetset soola
Pane piim potti ja kuumuta aeglaselt keemiseni, vaikselt segades, et piim põhja ei hakkaks, lisa sool. Kui piim on nii kuum, et vaikselt liigub keera kuumus väikeseks, lisa siidriäädikas ja sidrunimahl, sega väga tasaselt kuni piim läheb tükki ja tekkinud vadelik omandab kollakasrohelise värvi. Võta pott tulelt ja vala kogu segu marliga kaetud sõelale. Loputa õrnalt külma vee all, et vabaneda hapukast maitsest. Jäta juust sõelale u 2 tunniks nõrguma. Seejärel mähi marli kõvasti ümber juustu, et tekiks kera või ruut ja pane juust vajutise alla terveks ööks seisma. Hommikul haruta juust marlist välja, nüüd on see valmistamiseks sobiv. Seda on hea või ning õli segus praadida või grillida. Kasutada erinevalt maitsestatult eelroaks või lisada hautistesse liha asemel.
Mina tegin seekord nii:
Tandoori paneer
250 g india juustu paneer
2 purustatud küüslauguküünt
1 spl peenetlt riivitud ingverit
1 tl kurkumit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl tulist paprikat
1 spl rapsiõli
2 spl sidrunimahla
pisut soola
Serveerimiseks india leiba, raitat ja peotäis hakitud koriandrit. Valmista õlist, vürtsidest, ingverist, küüslaugust ja sidrunimahlast segu. Haki paneer kuubikuteks. Sega paneer vürtsisegu hulka ja jäta vähemalt pooleks tunniks maitsestuma. Kuumuta ahju grillelement, aseta maitsestatud juustukuubikud kuumakindlale alusele ja grilli ahjus 10-15 minutit. Serveeri kuumad juustukuubikud india leiva ja maheda mündiraitaga.




1 comment:

eero said...

Tere! Paistab vahva retsept. Kui palju juustu (umbes) sellest 2 liitrist piimast saab?