Wednesday, February 25, 2009

Vabariigi aastapäev maakodus

Valmistasime Vabariigi aastapäevaks maitsva õhtusöögi ja sõime seda sooja pliidi ääres pärast Eestimaa talve nautimist ja saunast jääauku sulpsamist. Tõeliselt patriootlikud tunded :) Toit aga pean tunnistama oli itaalia mõjutustega, veingi sealt. Magustoit ja talvenaps aga 100 % kohalik Haanjamaa kraam!
Lambapraad röstitud juurviljadega
1 suurem lambakints või paar keskmist lambakintsutükki kondiga
peotäis värsket rosmariini
5 küüslauguküünt
soola ja pipart
250 ml punast veini
150 ml palsamveiniäädikat
Puhasta lambakints rasvast ja kõõlustest. Purusta uhmris küüslauguküüned, rosmariin, soola ja pipart. Määri kints saadud seguga. Vala üle palsamiäädikaga ja jäta vähemalt 4 tunniks maitsestuma. Liha peab aeg-ajalt ka keerama. Küpsetamiseks aseta liha kogu marinaadiga ahjupotti vala peale vein ja küpseta ahjus u 2 tundi.
Röstitud juurviljad:
3 kartulit (Laura)
4 kaalikat (veäikesed nupsukesed)
3 porgandit
4 spl oliiviõli
soola ja pipart
3 küünt küüslauku
peotäis rosmariini.
Koori juurviljad ja lõika sektoriteks. Viiluta küüslauk ja haki rosmariin. Pane juurviljad ahjupannile ja sega õli, soola-pipra, rosmariini ja küüslauguga. Pane ahju ja rösti algul fooliumi all ja hiljem ilma u 1,5 tundi. Sellised juurviljad jäävad puuküttega ahjus lausa jumalikud.
Serveeri liha, lihast tekkinud kaste ja juurviljad soojendatud vaagnalt ja paku kõrvale head punaveini. Meie avasime pudeli Amaronet, mis tegi meie õhtusöögi tõeliselt meeldejäävaks!
Maalähedased vahvlid vahukoore, kirsside ja mustsõstranapsiga!
Selline magustoit oli lausa patune, kuid imehea. Naabritädi käest toodud piim ja munad. Maida antud metsikud kirsid. Ja isevalmistatud mustsõstranaps neist sõstardest, mis augustis lausa viinamarjasuuruseks kasvasid ;)
Krõbedad vahvlid:
4 muna
2.5 dl suhkrut
3 dl piima
5 dl jahu
näpuotsatäis soola
175 g sulatatud võid
Sega kõik ained omavahel ja küpseta õhukesed vahvlid ja keera tuutudeks. Tänud mu kallile kaasale vahvliraudade eest! Need on nüüd kenasti sisse õnnistatud.
Serveeri vahukoore ja kirssidega.

No comments: