Sunday, March 15, 2009

Biryani- kolmandat korda. Harjutamine teeb meistriks!

Biryani on india riisiroog. Pidulik ja head ettevalmistust nõudev ja igal juhul kogu vaeva väärt. Kui mul palutaks valida india toidu lemmikroog siis oleks see kindlasti biryani. Olen seda erineval moel proovinud varem teha, kuid alles seekord olin tulemusega nii rahul, et jagada võiks. Algselt oli biryani roog, mida tehti lambalihaga, kuid selle populaarsus on viinud selleni, et byrianit tehakse väga erinevate lisanditega. Tavaliselt serveeritakse biryanit raitaga ehk jogurtikastmega, mina tegin ka pehmeid chapatisid, see oli tõeline piduroog ;)
See retsept, mida kasutasin on Mridulah Baljekar´i raamatust "Best ever curry cookbook".
Kreveti biryani
4-6 sööjale
2 sibulat (viilutatud ja praetud)
300 ml maitsestamata jogurtit
2 spl tomatipastat
4 spl rohelist karripastat
2 spl sidrunimahla
1 tl vürtsköömneid
1 kaneelipulk
8 rohelist kardemoni
500 g tooreid suuri krevette (puhastatud)
200 g värskeid shampinjone
200 g külmutatud herneid
500 g basmati riisi (nii kvaliteetset kui vähegi võimalik saada)
1 klaas vett
1/2 tl safraniniidikesi leotatud 30 ml soojas piimas
2 spl võid
soola
Sega suures kausis omavahel sibulad, jogurt, tomatipasta, sidrunimahl, vürtsköömned, kaneelipulk ja kardemon. Maitsesta soolaga. Sega marinaadi krevetid, seened ja rohelised herned ja lase vähemalt 2 tundi maitsestuda. Eelkuumuta praeahi 190 kraadini C. Pese riis külma veega kuni vesi jääb selge ja tärklist enam ei eraldu, kurna. Vala riis üle keeva veega ja lase 5 min seista, seejärel jälle kurna. Vala marinaad koos krevettide ja köögiviljadega suurde ahjupotti. Kata riisiga ja silu pind. Vala riisi peale 1 klaas vett. Nüüd tee lusikavarrega riisi pinnale süvendid ja vala igasse auku pisut safranipiima. Haki või tükkideks ja laota võikuubikud riisi pinnale. Aseta kõige peale sobiva kujuga tükk fooliumi, sulge ahjupott ning aseta see ahju. Lase ahjus haududa 45-50 minutit. Võta ahjust välja ja lase veel 8-10 minutit seista. Seejärel sega biryani ettevaatlikult läbi ja serveeri. Selle biryani tulisus sõltub täielikult su rohelise karripasta tulisusest. Kui see on mingil põhjusel väga mahe siis lisa marinaadile 1 hakitud punane tshilli.
Serveerimiseks raita:
400 ml jogurtit
1/2 laimi mahl
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 hakitud tomat
1/2 hakitud kurki
soola/suhkrut
Sega kõik ained omavahel ja lase tõmmata.
Chapati leivad:
250 g jahu (mina kasutan pool osa täisteranisujahu ja pool osa pehmet nisujahu)
1/2 tl soola
u 150 ml vett
30 g sulatatud võid
Sega kõik ained omavahel ja sõtku kuni tekib elastne tainas. Vajadusel lisa vett. Jaga tainapallike u üheksaks ja veeteta igast osast väike pall. Vajuta pall lamedaks ja rulli neist u 15 cm läbimõõduga lamedad koogikesed. Küpseta neid ükshaaval väga kuumal kuival pannil mõlemilt poolt kuni tekivad pruunid täpikesed. Võid nüüd cahpatisid veel sulavõiga pintseldada ja aseta nad õhukindlalt fooliumisse kuni teisi küpsetad. Serveeri soojalt koos biryani ja raitaga.

No comments: