Monday, March 30, 2009

Madriidi maitsed

Olen nüüd paar päeva Mardiidist tagasi ja kohanenud siinsete ilmaoludega, taas. Samuti kohanen jälle toiduga, mis kodus on palju lahjem. Kuigi mõned järeleproovitud vasikaliharoad sunnivad teist portsu tõstma- aga sellest hiljem.
Madriid on ilus linn, lausa suursugune. Kuna ta on pealinnaks ehitatud asub kõik kompaktselt koos ja peamised vaatamisväärsused asuvad mõnusa jalutuskäigu kaugusel. Seetõttu on Madriid täiuslik sihtkoht kui minna vaid mõneks päevaks. Praegusel aastaajal oli seal juba mõnusalt päikesepaisteline ja soe. Päeval oli temeratuur kuni 24 kraadi ja päikese käes lausa kuum, paljud puud ja põõsad õitsesid ning õhk lõhnas kevadiselt. Linna õhkkond oli minu jaoks väga sümpaatne ja suurlinlik. Kuna mu lemmiktegevuseks oli tapa baaris erinevate suupistete proovimine ja tänaval inimeste vaatlemine siis jätsid madriidlased väga laheda mulje. Nad on hästi hoolitsetud, olenemata vanusest või soost. Eriti hakkasid silma üle keskealised daamid, kes nägid imelised välja: pärlid, soeng, hea nahk ja jume, klassikaliselt stiilsed rõivad! Väga paljud mehed olid ülikondades, heades ülikondades, juuksed väga hoolitsetud, enesekindel hoiak ja lõhnapilv ümber heljumas ;) Madriidlased, julgen arvata, et kõik hispaanlased armastavad tohutult hilpe. See linn on ostlemiseks nagu paradiis. Noored naised olid naiselikud, väga moodsad, silmatorkavate käekottide ja päikeseprillidega! Õigus, tegelikult ma tahtsin rääkida toidust.
Minuga Madriidi reisimine oli nagu palverännak erinevatesse tapa baaridesse, et proovida võimalikult palju erinevaid suupisteid! Madriidis minnakse pärast tööd tapa baari sõpradega kohtuma, suupisteid sööma ja õlut või veini jooma. Meie Lauriga tegime seda mitu korda päevas, et jalgu puhata, midagi uut proovida ja end külma õllega värskendada. Turisti ebakindlust alla surudes astusime sisse vaid kohalikke täis baaridesse ja saime mitu head elamust. Turistidele orienteeritud kohad on puhtamad, kallimad ja igavamad. Mulle meeldis kõige enam selline baar, kus praht visati põrandale, tuba oli suitsust sinine, oliivid viisid keele alla ja lihapallid olid rammusad ja tummised! Põhiliselt pakutakse tapa baarides vürtsikaid praetud kartuleid, kartuleid küüslaugumajoneesiga, frititud tursa või singi pallikesi, õlis praetud krõbeda koorikuga kalakesi, salasakattega merekarbipoolikuid, õli, küüslaugu, tshilli ja peterselliga marineeritud languste, paprikasalatit, õli ja sidrunimahlaga tuunikala, 100 erinevat sorti oliive, mereanni salateid, grillitud kaheksajalgu, manchego juustu, serrano sinki, austreid, tortilla´t, õli ja thilliga merekarpe jne. Pea kõik, mida ma maitsesin meeldis mulle, suurima elamuse sain oliividest. Ma pole mitte kunagi nii häid oliive saanud, need olid mahlakad ja lihavad. Maitsesid nagu päris! Ei mingit hapukat ega mõru maitset, millega paljud inimesed oliivide maitset seostavad. Ma oleksin võinud vaid neist toituda! Õlu oli kerge ja mahe. Kohti kuhu tapasid maitsma minna on mustmiljon, meie tegime valiku selle järgi, kus kohalikke kõige rohkem oli ja, mis väga korralik välja ei näinud. Kahel õhtul jälitasime maailma väikseimat meest, kes käis õhtuti baarist baari, sõi mõned suupisted ja jõi õlut, paljud paistsid teda tundvat ja päris kindlasti teadis ta väärt kohti! Tal olid suured kõrvad, kepp ja kasvu u 150 cm, tema oli mu lemmik madriidlane. Teine koht kuulus raycharleslikule tõmmule vanamehele, kellel olid suured mustad päikeseprillid, fuksiaroosa päevasärk, kepp ja piip, ta käis uhke rühiga mööda linna ja ei jäänud kellelegi märkamatuks!
Nüüd ootan oma toiduainete paki saabumist, et hakata kodus kõiki põnevaid hispaania roogi järgi proovima. Kes oskab nii head sinki ja juustu teha peab olema hea inimene! Hispaania on väga sümpaatne reisisihtkoht, ootan tagasiminekut.

2 comments:

Lauri said...

pean veel lisama, et mulle jättis kustumatu elamuse ka tavaline apelsin, mis oli vahelduseks magus ja mahlane. Kahju, et puuviljahooaeg polnud veel korralikult alanud, oleks hää meelega neid närinud. Ja loodan, et postipakk ikka kohale jõuab, selle saatmine oli igavesti lõbus :) ja aitähh, et sundisid ja suunasid mind igasugi kummalisi roogi sööma!

Liina said...

Nonii, et oletegi tagasi! Mul seisab su kotike siiamaani nurgas, ootasin sind eelmisel kolmapäeval Tigusse, et see spanish cooking veel enne reisi ära anda. Aga küllap saite seal söögielamusi ka ilma end eelnevalt risti-põiki läbi koolitamata :-)
Madrid on jah Barcelonaga võrreldes majesteetlikum, ikkagi kuningriigi pealinn ju. Aga neid hoolitsetud vanainimesi, kes on kasitud ja söödetud :-), näeb ka Milanos, Pariisis, Frankfurtis või kasvõi Hamburgis - ei ole neile näkku kirjutatud pisikest pensioni ja rasket eluaegset tööd norma turvavööde tsehhis. Nende jaoks on loomulik end veidi mukkida ja õhtul kodunt välja tulla, meie vanainime julgeb ainult keskpäeval rahaautomaadini minna, et siis seal oma pinss pätile loovutada.
Ma mäletan üht restoraniõhtut Genovas, kus lauas istus kaks vanapaari, raudselt 80-kanti. kõrge vanus ja tudisevad käed ei takistanud neid burberry pükstes daame suurt kala tellimast ja vitsutamast, peale paar pudelit veini lisaks. võimas. vat sellist vanadust tasub oodata.
tapa-baaridest - mõlemal barcelona reisil oleme ka otsinud just neid kahheliga üle löödud kitsukesi sport-baare, kus kohalikud käivad õlli libistamas ja tapast närimas. hoopis teine asi, kui mingi keskväljaku või peatänava mainstriim baar, kus torrese sangre de torot ja kanavarrast järada :-)
Nii et loodetavasti olete nüüd ehedaid elamusi pungil täis?