Sunday, March 15, 2009

Õhtused elamused naabritega


No naabrinaine Leelo oli kooki teinud... (ja veel sellist kooki, et ohoo!). Nii juhtuski, et nad perega meile õhtust sööma tulid. Täiesti juhuslikult. Kuna mul oli parajasti kolmandat tundi ahjus haudumas osso bucco (vaid kolmele mõeldud) tuli ruttu leidlikud võtted appi võtta, et terve seltskond söönuks saaks. Tavaliselt sellistest spontaansetest juhtumistest sünnib aga midagi väga head. Minu arust küll. Niisiis serveerisin liha ja kastme hoopis koos pastaga ja see oli imehea. Leelo tehtud kohvi-toorjuustu tort oli rikkalik ja sulas suus. Just praegu tegime tütrekesega ühe tüki pooleks.. no nii vahepalaks, njämm. Retsept Angeelika Kangi raamatust "Juustukoogid".
Lihakaste pastaga serveerimiseks:
3-4 vasikakoodi (võib ka veisekoodi) lõiku
4 spl jahu
õli
4 küüslauguküünt (hakitud)
1 keskmine sibul (peenelt hakitud)
3 porgandit (riivitud)
4 sellerivart (peenelt hakitud)
2 purki purustatud tomateid
peotäis tüümianilehekesi
oksake rosmariini
2 loorberilehte
1 klaas kuiva valget veini
soola-pipart
1 sidruni riivitud koor
4 spl isetehtud riivsaia
4 spl peenelt hakitud peterselli
1 spl hakitud küüslauku
Maitsesta lihalõigud soola ja pipraga, kasta mõlemad jahusse, raputa üleliigne jahu maha. Kuumuta pannil paar spl õli ja prae lihalõike kuni pruunistumiseni. Eelkuumuta praeahi 130 kraadini. Kuumuta suures ahjupotis paar spl õli ja prae selles sibulat ning küülauku. Lisa porgand ja seller, kuumuta veel. Lisa vein ja lase keema tõusta ning keeda kuni alkohol on aurustunud. Lisa potti purustatud tomatid tüümian, rosmariin, loorberilehed ning maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta läbi ja lisa lihalõigud kastmesse,lisa vajadusel kuuma vett, lase keema tõusta ja aseta tihedalt suletud kaanega pott ahju. Lase ahjus haududa vähemalt 3 tundi.
Võta pott ahjust välja ja eemalda kogu pinnale tekkinud rasv. Seejärel võta välja loorberilehed ja rosmariinioks. Nüüd võid serveerida igale sööjale ühe lihalõigu koos kastmega. Kuna meil oli sööjaid rohkem siis eemaldasin kondid, sealt seest parim osa ehk luuüdi ka kenasti potti. Selleks hetkeks on liha nii pehme, et kont tuleb ise lahti. Tõmba kahe kahvli abil liha tükkideks ja sega kaste läbi. Keeda lühemat ja tugevamat sorti pasta nagu penne või fussili. Lisa pasta ahjupotti ja sega kastmega läbi. Serveeri seguga, mille saad sidruni riivitud koorest, hakitud petersellist ja küüslaugust ning riivsaiast.

No comments: