Saturday, December 13, 2008

Pitsategu koos lastega


Mul on täna kolm last. Enda oma ja kaks suguaspoissi Mark ja Kristjan. Teades, et nad meile ööbima tulevad valmistasin juba hommikul pärmitaigna. Täna tegime pitsat. Sain esmakordselt sisse õnnistada oma pitsakivi (spetsiaalne ümmargune kivi, mis ahjus kuumaks aetakse ja siis sellel pitsat küpsetatakse. See on soolaleivakingitus mu sõpradelt, eesti-itaalia perekond, kelle juures parimat pitsat pakutakse!). Lastel oli lõbu laialt, sai pitsakatteks mõeldud viilukesi näksida ja ise plätserdada. Ja missugusele lapsele siis pitsa ei maitse?!
Pärmitainas (Triinu saiatainas):
500 ml vett
2 pakki kuivpärmi
200 g võid
1 dl suhkrut (võib panna vähem)
soola
1 kg jahu
Sega pärm sooja veega. Lisa sool, suhkur, toasoe või ja jahu. Sõtku kuni tekib elastne tainas. Lase soojas kohas kerkida 1-3 tundi. Sõtku veelkord ja lase pisut veel kerkida.
Tomatikastme jaoks kuumutasin küüslauku oliiviõlis ja lisasin purustatud tomatid. Keetsin 10 minutit ja lisasin ka hakitud peterselli, basiiliku, soola ja pipart ja kuumutasin veel 10 minutit.
Pitsade küpsetamiseks kuumutasin ahju maksimumkuumuseni (230 C). Ajasin ka pitsakivi ahjus kuumaks. Vormitud õhuke tainas läks kuumale kivile, tomatikaste, riivitud juust, salaami või toorsuitsupeekon peale ja 3 minutiks ahju. Siis ahjust välja ja mozarellajuustu tükid peale ning veel ahju u 1 minutiks. Kui pitsa on natuke jahtunud saab puistada peale basiilikut ja sööma asuda.

3 comments:

Liina said...

Täielik deja vu :-) Mul ei olnud täna ka aega väga lõunasöögile pühenduda, tegin homseks ettevalmistusi, nii et panin siis ka nende kõrvalt pitsataigna käima. Aga ma teen tainast suts teistmoodi:
lahustan paki kuivpärmi tassis (cup) käesoojas vees, lisan lusika suhkurt ja lasen 10 min seista, kuni vahutama hakkab. Siis lisan dl oliivõli ja vähehaaval puulusikaga segades kaks cupi pitsajahu. no ja siis muidugi tunnike kerkimist. sama taignaga saab ka väga head focacciat.
Pitsa peale läks meil pancetta ja Kadaka suitsujuust (sõime kunagi Pisas imehead suitsujuustupizzat ja hiljem oleme ikka suht tihti kodus ka suitsujuustuga teinud). aga meil ei ole muidugi pizzakivi, nii et ajame läbi lihtsalt ahjupõhjaga. Kärab küll hilja õhtul paari pudeli veini seltsiks :-))

Eiliki said...

Mark ütles, et see on parim pitsa, mida ta saanud on. No, kas on paremat komplimenti :) Järgmisel korral proovin ka suitsujuustuga!

Liina said...

Logish ju, Mark sai ise pizzat teha või vähemalt juures olla, siis ongi elu parim pitsa!