Friday, February 5, 2010

Viru maratoni kokaklubi












Eelmisel nädalavahetusel rõõmustas meie sõpruskond end taas kokaklubi seltskonna ja roogadega. Seekordne üritus oli inspireeritud Triinu pere mitmenädalasest Louisiana külastusest. Kokaklubi seekordse nime taga peitub auavaldus sportlikule Veikkole, kes Viru maratoni võimatult raske suusaraja visalt läbi rühkis. Samal ajal lasid lapsed Vallimäel liugu ja külastasid lumelinna, viimaks talviselt toekas toit ja kuum saun koos jaheda basseiniga. Elu on ikka ilus küll.








Eelroaks valmistasime Ameerikas praegu väga populaarse spinati kastme, mida serveerisime kreekerite kõrvale. Kõikide lemmik oli sibulaquesadilla, suussulav ja toitev. Tohutu pajatäis tšillit on ameerika klassika, mis sobib ideaalselt külma talveõhtusse, soojendav ja rammus. Retsepti kommentaariks lisan, et sellest kogusest mis välja tuli (u 9 liitrit) sai 17 inimest söönuks ja 6 pere omale nn doggie bag'i kaasa. Kartulilootsikud (potato skins) on meie arvamuse järgi hea toit laste pidudel pakkumiseks- saab näpu vahelt süüa ja nii maitsev. Ahjus tervena küpsetamiseks sobib kartulisort Laura väga hästi, tekstuur ja maitse mõlemad superhead! Hirvesilmad või kastanimunad olid minu suured lemmikud kuna armastan maapähklivõid ja seda sisaldavad road on mulle vägagi mokkamööda. Retseptile kommentaariks nii palju, et parafiini mina ei kasutanud, seetõttu pidi neid kastanimune ka väga külmalt serveerima muid kippusid nad liiga pehmeks minema. Seda saab vältida ka pisut tugevama segu valmistamisega. Samuti tuleb ameerika magustoitude vamistamisel arvestada lisatava suhkru kogust, mina teen selle tihti lausa pooleks, sest meie siin oleme pisut vähem magusate asjadega harjunud ja saame ka väiksema suhkrukogusega hakkama. Mamma sidrunihõrgutise retseptis on Triin suhkru kogust juba timminud. See tort oli tõeliselt rikkalik ja luksuslik amps. Sõõrikuaugud jäid teenimatult tähelepanust ilma kuna kõik muu oli nii hea. Aga üldine arvamus oli, et meile nii tuttavate kohupiimapontsikute vastu ei saa nad mitte :)
Tšilli väga suurele pundile
2500 g punaseid ube
2500 g purk purustatud tomateid
1700 g valgeid ube tomatikastmes
850 g keskmine purk magusat maisi
1,5 kilo veisehakkliha
4 sibulat
4 küünt küüslauku
1 tšillipipar
2-3 tl paprikapulbrit
2-3 tl tšillit
2-3 tl vürtsköömneid
Koriandrit
Soola, pipart
kaneelikoort
Tabascot
Loputa punased oad, vala potti, lisa sinna tomatid, oad ja mais. Hauta pannil sibul, lisa kõik vürtsid ja pane potti. Pruunista hakkliha, lisa potti. Pane kaneelikoor ka potti. Pane tunde järgi vett ja hauta paar tundi.
Serveerimiseks riivi juustu, lisa küpsiseid ja hapukoort.









Sibulaquesadillas
8 suurt sibulat
Veidi pruuni suhkrut
Soola, pipart
Valget veini
Tšeddari vm tugevamaitselist juustu
2 pakki tortillasid
Haki sibulad, hauta väikses õlis pehmeks, lisa suhkur, hauta veel. Vala heldelt valget kuiva veini ja hauta kuni vedelik aurustub. Riivi juust. Raputa veidi juustu tortillale, laota sibulaid, veel juustu, pane teine tortilla peale. Küpseta kuival pannil mõlemalt küljelt paar minutit. Lõika sektorid, serveeri.









Kartulikoored
15-20 suurt tugevakoorelist laura-kartulit
30 viilu peekonit
Ohtralt Cheddari juustu
Hapukoort
Ja rohelisi sibulaid
Pese kartulid hoolega puhtaks, pane ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures tund aega. Haki peekon, pruunista pannil, nõruta köögipaberil. Riivi juust. Lõika kartulid pikkupidi pooleks ja uurista lusikaga veidi kartulit välja, pane järgmiseks päevaks kartulikotlettide jaoks tallele! Pane igale kartulile veidi peekonit ja juustu, küpseta ahjus veel 10 minutit. Serveeri hapukoore ja sibulatega.









Mamma Kihiline sidrunihõrgutis
150 g pekkanipähkleid
125 g võid
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
200 g toorjuustu
1 pakk 400 ml vahukoort
1 dl tuhksuhkrut (või isegi veidi vähem)
2 purki kondenspiima
3 dl sidrunimahla, värskelt pressitud
Veel 1 pakk 400 ml vahukoort ja veidi suhkrut
Sega jahu küpsetuspulbriga, haki või, sega, lisa pähklid. Pane vormi ( nägite ise, kui suur mul oli), küpseta 200 kraadi juures kuldpruuniks. Jahuta. Vahusta toorjuust ja 1 pakk vahukoort tuhksuhkruga. Laota põhjale. Sega kondenspiim sidrunimahlaga, sellest saab järgmine kiht. Pane külma. Enne serveerimist klopi vahukoor ja laota kõige peale.









Kastanimunad
Recipe for Buckeyes.
2 cups sifted powdered sugar
1 cup peanut butter
1/2 cup soft butter
3/4 graham cracker crumbs ( 1 package of 11) (use rolling pin to smash and roll over the crackers)
Combine: powdered sugar, peanut butter, butter, and graham cracker crumbs in bowl. Mix until well blended.
Roll into 3/4 inch balls. Chill for 1 hour.
6 (1 ounce) squares of unsweetened chocolate
2 1/2 squares of paraffin
Coarsely chop chocolate and paraffin. Place in double boilerover simmering water. Heat stirring occasionally until melted.Remove from heat, but leave over hot water.
Using a fork or a big skewer, dip balls in chocolate quickly. Let excess chocolate drip off. Place on waxed paper on baking sheet.
Makes about 4 dozen.









Sõõrikuaugud
http://www.cooks.com/rec/view/0,184,157178-228196,00.html

No comments: