Thursday, February 4, 2010

Kokaklubi sünnipäev!










Vaatamata, sellele, et ma pole just väga kohusetundlik kroonika pidaja on kokaklubi täiesti elujõuline ja aktiivne. Detsembri algul möödus kokaklubi tegevuse esimene sündmusterohke aasta ja me tähistasime seda väärika peoga!
Seekord oli peol abiks minu kokanduse vallas kogenud ema, kelle taktikepi all toimusid ettevalmistsed ja valmisid piduroad. Eelroaks kandsime lauale kanamaksapasteedi krõbedal saial, põhiroaks hautis pardilihas ja oliividest ning juustune juurviljagratään. Jõulude eelmänguks oli laual ka imemaitsev kõrvitsasalat.
Retseptide kohta kommentaariks nii palju, et kanamaksapasteet tuleb mahedam ja pehmem köögivilju lisades, näiteks sibul, porgand ja seller. Pardilihahautist tehes võiks silmas pidada pardi päritolu ja selle järgi maitsestamsel toimida. Poepardid on mahedad ja magusama lihaga, neile võib ürte julgelt lisada, et maitse mitmekülgsem oleks. Jõuluks tegime emaga aga vanaema kasvatatud muskusparte ja need olid tumeda ning metsiku maitsega lihaga, mis vajab tugevamat veini ja rasvasemat leent.
Retseptid siin:
Konjakiga napsutanud kanamaksa pasteet
3 spl võid
1 keskmine sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, hakitud
500 g kanamaksa, puhastatud
1 spl tomatipastat
½ spl soola
jahvatatud musta pipart
jahvatatud vürtspipart
2 spl konjakit
Sulata pannil või, lisa sibul ja küüslauk ja prae õrnal kuumusel kuni peahmed. Lisa kanamaks, sool, pipart ja vürtspipar. Kuumuta kuni kanamaks on läbi kuumenenud. Lisa tomatipasta ja konjak ning lase jahtuda.
Jahtunud segu pane köögikombaini ja püreesta kuni segu on sametiselt pehme. Serveeri väga krõbedate lavaši ja musta leiva viiludega.
Metsaseene mekiga pasteet
Tee nii nagu eelmises retseptis, kuid konjaki asemel kasuta 2 spl metsaseene jahu.
Sibulate ja küüslauguga võib pannile lisada ka ühe riivitud porgandi.
Pardi hautis (Anatra alla Favorita või Anatra almandine Arneis :) (allikas)
1/4 tassi oliiviõli
üks puhastatud ja tükeldatud part
5 küüslauguküünt, hakitud
kvaliteetseid musti oliive, tükeldatud
2 loorberilehte
Rosmariinioks, lehed hakitud
2 tassi kuiva valget veini, lisaks kui vaja
soola
musta pipart
Pruunista parditükid õlis, vajadusel osade kaupa. Aseta pruunistunud parditükid sõelale, et liigne rasv saaks ära valguda.
Pane suurde ahjupotti tubli sorts oliiviõli, kuumuta selles küüslauku, oliive, loorberilehti ja rosmariini. Lisa tass veini ja sega hoolega. Tõsta kuumust kuni vein keeb ja lase umbes kolmandiku võrra kokku keeda.
Maitsesta parditükid soola ja pipraga ning aseta nad samuti suurde ahjupotti. Lisa ülejäänud vein. Veini peaks olema umbes nii palju, et parditükid oleks poolest saati veinis. Vajadusel lisa veini juurde. Tõsta kuumust kuni vein jälle keema tõuseb ja lase podiseda kuni pardiliha on mõnusalt pehme. Vahepeal kontrolli, kas veini on piisavalt või on vaja pisut juurde lisada.

Juurviljagratään
1 kg juurvilju (kartulid, porgandid, kaalikad)
u 800 ml piima
100 g võid
5 muna
2 küüslauguküünt
1.5 tl soola
musta pipart
muskaatpähklit
200 g riivitud juustu
Koori ja riivi juurviljad. Soojenda piima ja sega sellesse munad. Hõõru küpsetusvormi põhjalikult küüslauguga, seejärel määri vorm võiga sisse. Aseta riivitud juurviljad vormi, puista peale soola, jahvatatud pipart ja muskaati. Vala üle piima-muna seguga ja kata riivitud juustuga. Kõige peale aseta võitükikesi. Kata vorm fooliumiga ja küpseta 200 kraadises ahjus u 60 minutit. Viimased 10 minutit ilma fooliumita, et vorm saaks pealt pruunistuda.

Vürtsides marineeritud kõrvits


Tükelda kõrvits suupärasteks ja kauniteks tükkideks. Pane üle öö marinaadi seisma. Järgmisel päeval kuumuta kõrvits marinaadis keemiseni ja vala kuumalt purkidesse. Säilita jahedas.
Marinaadi valmistasime meie oma maitse järgi. Pane piisavasse kogusesse vette kvaliteetset õunaäädikat, suhkrut, kaneelikoort, rohelise kardemoni kupraid, värske ingveri viile, nelgiterasid, vürtspipart või muid vürtse. Vala marinaad kõrvitsa peale ja lase seista. Sega aeg ajalt.
Sellel viimasel pildil on peo tõeline hitt ehk pardi rupskid ;) David asus hautise paja kallale ja hüüatas siis üle toa- good lord! Is that a heart! Jah, tõepoolest see oli süda, meie emaga panime ikka hea maitse pärast kõik pardi osad patta ja Davidi rõõm oli taevani. Nimetl ka tema, nagu paljud teised maalapsed, mäletab koduste linnupraadide lemmikuid- pugu ja südant. Õnneks jätkus neid pajas kõikidele maiastele ja imestust jagus neile, kes taoliste delikatessidega harjunud pole! Oh neid maa inimesi küll ;)




No comments: