Tuesday, September 1, 2009

Kokaklubi Kreeka kohtumine

Seljataga on kokaklubi 8. kohtumine, mis kujunes täpselt selliseks nagu ma tahtsin. Kogunenud seltskond oli hakkamist täis, värvikas ja lärmakas, nagu tavaliselt. Seekord tegime kreekapäraseid roogi ja kõik õnnestus mängleva kergusega. Toit sobis omavahel hästi kokku ja pakkus mõnusat rahulolu tehtud tööst. Seekord tegime eelroaks sidruni ja koriandriga maineeritud oliive, spinati ja fetajuustu pirukaid ja hummust. Pearoaks oli seekord värskelt küpsetatud pita leib lisanditega. Pita leiva tainas tuli imepehme ja siidine nagu beebipepu ja lameleivad ise supermõnusad. Ahjus küpsetamise asemel valmistasime leivad hoopis tulikuumal rasvatul pannil, nii paisusid nad õhku täis ning neid oli kerge lahti lõigata ja täita. Nipp oli selles, et leivad tuli enne pannile panemist väga õhukeseks rullida. Pita leiva vahele panemiseks valmistasime lambalihavorstikesed, röstitud ja marineeritud paprikad ja tzatziki. Seda kõike serveerisime õhukeselt viilutatud sibulate, tomati-koriandri salati ja sidruni sektoritega. Igaüks sai omale meelepärase pita leiva kokku keerata ja seda klaasikese kreeka veiniga nautida. Jõime Boutarit, Retsinat ja üht Corfult toodud valget veini, mille nime peavad teised mulle meenutama. Huvitav oli ta küll, hobulanoliinine, nagu David märkis. Väga tabavalt. Retsina meenutas enamusele meist kamprit kuid oli siiski meeldiv. Kõige parem oli Boutari, jõin veel pärast külaliste lahkumist klaasikese ja nautisin peo pilla-palla segadust oma köögis ja terrassil. Õnnelikult. Aga menüü juurde tagasi tulles- peale pita leibade valmistasime ka tabuli, bulgurnisu salati rohke peterselli ja mündiga ning tomati-pommu vormi koriandripestoga. Olen viimast peale klubikohtumist juba kaks korda teinud, mis räägib enda eest. See on järeleproovimist väärt roog. Magustoiduks olin ma samal päeval varem valmistanud baklava Tessa Kirose retsepti järgi. See tuli ühthästi maitsev ja ilus, kahjuks pole mul sellest ühtki pilti, eks pean uuesti tegema.














Igatahes oli kokaklubi peredega üle pika aja nii mõnus kokku saada. Jään innuga järgmist kohtumist ootama ja tänan, et aitasite nii ilusa õhtu korraldada.














Siin on seekordse kokaklubi retseptid:
Oliivid koriandriga
500 g rohelisi oliive soolvees
1,5 sidrunit
3 tl koriandriseemneid
2 küüslauguküünt, purustatud
125 ml oliiviõli
Lõika sidrunipoolikust 4 või 5 viilu. Purusta koriandriseemned uhmris. Pigiste teisest sidrunist mahl ja sega see oliiviõli, koriandri ja küüsluguga ning lisa oliividele. Maitsesta pipraga. Lase u 1 tund maitsestuda.
Spanakopita
500 g spinatit
350 g feta juustu
2 muna, kergelt klopitud
Muskaatpähklit
3 sl riivitud parmesani
375 g filotainast
180 g sulatatud võid
Lisa nõrutatud spinatile feta ja ja purusta kahvliga. Sega hulka munad, pipar, muskaatpähkel ja parmesan. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Aseta filo leht tööpinnale ja pintselda sulavõiga üle. Pane järgmine tainaleht eelmise peale ja pintselda samuti võiga üle. Seejärel lõika filo pikkupidi 10 cm ribadeks. Pane 1 spl spinatitäidist iga riba keskele alla äärde ja voldi parem nurk vasakule,e t tekiks kolmnurk. Voldi tainas üles, et tekiks jälle kolmurk. Jätka kuini oled saanud kena pakikese. Pintselda sulavõiga üle ja aseta kompaktselt ahjupannile. Küpseta ahjus u 15-20 minutit.

Lambalihapallid
2 leivaviilu
125 ml piima
700 g lambahakkliha
0,5 tl kuivatatud münti
2 spl hakitud peterselli
2 muna
1 magus õun, riivitud
1 punane sibul, riivitud
Leota leivatükikesi piimas. Pane liha suurde kaussi. Lisa kõik teised ained ja sega omavahel. Maitsesta soola ja pipraga. Veereta väikesed vorstikesed. Määri ahjuplaat õliga, aseta lihavortsikesed ahjuplaadile ja küpseta 220 kraadises ahjus u 20 minutit.

Praetud paprikad
6 suurt magusat punapipart
125 ml oliivõli
2 küüslauguküünt, kergelt purustatud
1 spl palsamveiniäädikat
1 oks värsket rosmariini
Lõika piprad pikkupidi neljaks ja puhasta seemnetest. Vala pool õlist pannile ja prae pipraid osade kaupa kuni mõlemilt poolt kuldsed. Pane piprad suurde kaussi koos ülejäänud õli, küüslauguküünte, äädika ja hakitud rosmariiniga. Maitsesta soola ja pipraga. Keera pipraid vahepeal vedelikus ja lase jahtuda. Serveeri toatempratuuril.

Hummus
1 purk konserveeritud kikerherneid
1 küüslauguküüs
3 spl tahinit
1/2 sidruni mahl
3 spl oliiviõli
0.5 tl magusat paprikat
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
Pane kikerherned koos vähese vedelikuga, tahini, küüslauguküüs kannmikserisse ja püreesta pisut, lisa soola, vürtsköömned ja sidrunimahl ning jätkakuni saad ühtlase püree. Pane kaussi ja sega hulka oliiviõli. Raputa üle paprikaga.

Pita leib
10 g värsket pärmi
2 spl oliivõli
Näpuotsatäis suhkrut
500 g jahu
1 tl soola
Murenda pärm kaussi ja lisa oliiviõli, suhkurja 100 ml leiget vett. Sega läbi ja jäta u 10 minutiks seisma. Sõelu kaussi jahu ja sool. Sega selle hulka pärmisegu. Sõtku kuni tainas on tõeliselt pehme ja elastne. Jäta paariks tunniks kerkima. Patsuta õhk tainast väja ja sõtku veelkord. Jaota tainas 24 palliks ja jäta veel veel pooleks tunniks kerkima. Pane ahjuplaadid 220 kraadisesse ahju ja vormi pallikestest lamedad kettad. Küpseta pitasid ahjus u 10 minutit. Hoia fooliumis soojas ja serveeri meze vaagnal olevate suupistetega. (Või küpseta väga õhukeseks rullitud leibasid tulikuumal rasvatul pannil kuni mõlemilt poolt pruunitäpilised).

Tomati-pommu vorm koriandripestoga
2 suurt pommut lõigatud 1 cm ratasteks
6-8 spl oliiviõli
Tabasco kastet
2 laimi mahl
400 g halloumi juustu, viilutatud
4 spl koriandripestot
1 tomat, hakitud
Kuumuta ahi maksimumini. Pintselda pommuviilud mõlemilt pool õliga. Prae või grilli kuni mõlemilt poolelt pruunistunud. Piserda üle Tabasco ning laimimahlaga. Aseta pommu ja halloumi kihiti vormi, määrides iga kihi vahele pisut koriandripestot. Kõge peale pane hakitud tomat. Kata fooliumiga ja küpseta ahjus 10 minutit. Serveeri pita leiva ja laimi sektoritega.

Meze vaagna juurde
Viilutatud punast sibulat
Tomatisalat koriandriga
Sidruni ja laimisektoreid

Tzatziki
2 küüslauguküünt
2 spl oliiviõli
1 spl sidrunimahla
1 väike kurk
1 tl soola
600 g paksu maitsestamata kreeka jogurtit
2 tl hakitud münti
Pane küüslauk oliiviõli ja sidrunimahl kaussi. Koori kurk osaliselt. Riivi kurk jämedalt ja lase sõelal nõrguda. Pane jogurt kaussi ja sega sisse münt, seejärel lisa oliiviõli segu maitsesta soola ja musta pipraga.

Tabuli
200 g bulgur nisu
1 väike punane sibul
0.5 tl soola
60 g hakitud peterselli
2 spl hakitud münti
2 sidruni mahl
125 ml oliivõli
2 väikest tomatit
Keeda bulgur nisu ja lase jahtuda. Pane sibul väikesesse, lisa sool kaussi ja kata veega. Lase pisut seista ja nõruta ära. Pane bulgur kaussi, lisa petersell, münt, sibul, sidrunimahl ja õli. Maitsesta soolaga ja lase tõmmata. Sega tomatid hulka vahetult enne serveerimist.

2 comments:

Mariajaan said...

Hello, just out of curiosity, where did you get the tahini for the Hummus? I am a big fan, but since I arrived here have not seen and therefore can´t prepare. The chickpeas are not too common neither...Do you have a cook club?
Best!

Helper said...

Kas Eestist on kusagil müügil Kreeka maitsestamata jogurtit? Igal aastal toon sealt mõne kaasa, aga isutab kogu aeg :)