Wednesday, April 8, 2009

Kokaklubi neljas kohtumine


Seekord kohtus Kokaklubi Maida pool. Teemaks oli Põhja-Itaalia toit. Maida kogemused itaalia toiduga on väga lähedased, tema õpetajad on tõelised itaalia kodukokad ja jagades leivakappi 3 itaalia mehega on nende peres polenta tihti laual ja kaheaastane Oscar nõuab itaalia keeles juustu ja oliive. Maida oli kokku pannud väga isuäratava menüü. Kõikide vajalike koostisosade hankimine tähendas ka itaalia delide külastamist ja vinoteegis käiku. Meie kirju kokaklubi seltskond meenutas idüllilist pilti itaalia külast, kus naabruse naised on ümber laua kogunenud ja juttu ajades ning naerdes lastakse kätel käbedalt käia- valmivad gnocchi´d, täidetud oliivid ja muud hõrgutised.
Nagu itaalia toidu puhul ikka oli ka seekord väga oluline tooraine värskus ja kvaliteet. Toidud on tegelikult lihtsad kuid maitsete kombinatsioonid on suurepärased, seepärast nad ongi klassika. Kartuli gnocchi Gorgonzola juustu kastmega saab kindlasti ka minu koduköögis edaspidi olulise koha, ja ahjus küpsetatud fenkol! Ühiselt rõõmustasime selle üle, et leidsime kartuli gnocchi´de valmistamiseks suurepärase kartulisordi. Keskturul, pärast suurt arutelu teemal, missugune on kõige õigem pudrukartul, müüs mulle üks hakkaja tädi Läti Kollast :) Selle tekstuur oli täpselt õige ja gnocchi´de tainas tuli nagu unelm! Minu isiklik lemmik oli eelroog- täidetud oliivid. Tegelikult me küll mätsisime täidiseks mõeldud segu oliivide ümber ja siis friteerisime neid. Jumalik kooslus.
Siin on kogu memüü, mille Maida kokku oli pannud ja mida me ka valmistasime ja hiljem hea maitsta lasime:
Olive all´ascolana/Täidetud oliivid
Finocchi gratinati/Ahjus küpsetatud fenkol
Gnocchi di patate in sugo di noci e Gorgonzola/ Kartulinjokkid Gorgonzola juustu ja kreeka pähkli kastmes
Gnocchi di zucca/Kõrvitsanjokkid või ja salveiga
Spezzatino di manzo con le prugne/Veiselihamedaljonid kuivatatud mustade ploomidega
Kui Maida mulle retseptide faili saadab panen ka retseptid täielikult üles. Need on järeleproovimist väärt!
Suur tänu Maidale, kellel jätkus tahtmist kahe väikese lapse kõrvalt suur organiseerimine ette võtta. Oli väga lahe ja lõbus õhtu!

2 comments:

Eva P. said...

Ei teadnudki, et gnocchi'del selline nimi eesti keeles... Ilusad näevad teil välja küll nad.

Eiliki said...

Vabandan väga keele solkimise pärast. Sellist sõna tegelikult polegi eesti keeles. See on meil lihtsalt kokaklubi liikmete seas käibel olev kirjapilt, pärast seda kui hääldusega oli segadust. Väga tabav on ta küll ja maitsesid nad ka hästi!