Friday, December 19, 2008

Õhtusöök sõpradega

Eile pidasime pidu sõpradega. Köögis oli kolm suure toiduvalmistamise kirega naist ja õhtusöök tuli olivaline. Mehed ja lapsed sõid ja kiitsid!
Jamie Oliveri raamat "Jamie's Italy" on mul juba paar aastat kuid üllatab ikka veel. Sel nädalal sai Jamie raamatust lausa kolme retsepti järgi vaaritatud. Eilseks õhtusöögiks valmistasin Peposo. See on siis kuulus jahimeeste lihahautis pipraga. Liha hautatakse öö läbi ahjus nii, et see on hommikuks suussulavalt pehme ja aromaatne. Meie sõime seda hoopis õhtuks, mitte hommikusöögiks aga maitses hea sellegipoolest. Retseptis olnud rosmariini pidin asendama tüümianiga, sest kohalikus kaubandusvõrgus rosmariini lihtsalt polnud. See tuli välja väga hea, sest ka tüümian annab roale natuke metsase maitse, mis jahimeestele küll mokkamööda olema peaks. Mina tegin nii: 1.5 kg Rakvere lihaveise antrekooti (laagerdatud), 10 küüslauguküünt, 3 spl värskeltjahvatet musta pipart, soola, peotäis värsket tüümiani, 1,5 pudelit Chiantit, 3 loorberilehte. Viiluta liha ja küüslauguküüned, jahvata pipar. Eelkuumuta ahi 150 C kraadini. Lao suurde ahjupotti lihaviilud, puista üle osaga tüümianist, küüslaugust ja piprast. Tee veel nii kuni kõik ained on kihiti potis. Lisa sool, loorberilehed ja vein (vajadusel lisa vett, et liha oleks üleni kaetud), pane poti ja kaane vahele kahekordne foolium ja kata kõvasti kaanega. Lase keema tõusta ja tõsta siis pott ahju. Lase haududa vähemalt 4 tundi, mida kauem seda parem. Kui liha on valmis korja ära pinnale tekkinud rasv, võta välja loorberilehed ja tüümianirootsud. Serveeri röstitud itaalia leival mõne piisa väga hea oliiviõliga. Sai peab üleni rammusast veini-lihaleemest läbi imbuma ja kõrvale loomulikult pudel Chiantit.
Kalli kaasa sünnipäevahommikuks valmistasin sama raamatu retsepti järgi Tiramisu. Olen palju erinevaid retsepte proovinud, sest see on mu meespere lemmikmagustoit, seekordne oli üks parimatest arvestades valmistamise lihtsust. Vaja läheb u 15 tiramisu küpsist (sponge fingers), 250 ml kanget kohvi, 4 spl suhkrut, 500 g mascarpone toorjuustu, 1 vanillikaun, 150 ml vin santot, 1 apelsini riivitud koor ja mahl, 100 g tumedat šokolaadi. Aseta küpsised koogivormi põhja (mina kasutan lasgne vormi). Vala peale jahtunud kohv. Vispelda toasoe mascarpone suhkruga. Lõika vanillikaun pikuti pooleks ja kraabi seemned noaga välja. Lisa need mascarpone hulka, segades lisa ka vin santo (mina kasutasin Maida isa valmistatud dessertveini, mis valmistatud punastest sõstardest ja pihalaktest- väga aus vein). Kui kreem on ikka liiga paks lisa ka pisut apelsinimahla. Vala mascarpone-vanillikreem küpsistele ja silu pind. Puista üle riivitud apelsinikoorega ja šokolaadilaastudega. Lase külmkapis järgmise päevani seista.
Õhtusöögi juurde valmistasime veel nõgesevõrsetega risotto, pommu ja halloumi juustu küpsetise, marineeritud mozarella juustu, peosaia päikesekuivatatud tomatite ja oliividega jm. Panen need retseptid üles kui need minuni jõuavad.
Üks on kindel, sõpradega koos olla, naerda ja veini juua on üks elu suuri rõõme. Ja milline inspiratsioon! Kingituseks saadud pudel Amaronet ootab väärilist kaaslast maitsva roa näol. Ja seltskonda :)

No comments: