Wednesday, April 22, 2009

MENÜÜ

KOKAKLUBI nädalavahetus Suurekivil

KRUUBIPUDER
400 g odrakruupe 50 g võid 12 dl vett või kana- või liha- puljongit soola Serveerimiseks: 2 kuni 3 viilutatud (šalott)sibulat 150 kuni 200 g kuubikuteks lõigatud peekonit või talusinki
Valmistamine:Pese kruubid kuuma veega. Sulata potis või, lisa kruubid ning kuumuta mõni minut. Lisa kuum vedelik ja sool, sega läbi. Hauta kaanega potis tasasel tulel või praeahjus 30-40 minutit, kuni kruubid on pehmed ja puder sõmer.Serveeri praetud peekoni ja sibulaga. Kõrvale sobib veel mõnus hapukurk.
Uuema aja järgi võiks maitsestamiseks kasutada tüümiani, punet või koriandrit.Joogiks sobib ülihästi keefir, pett või hapupiim.

LEIVAKREEM
Leivakontsukesi, viilukesi, kõik, mis leivakasti põhja jäänud…hapusid õunu või rabarberit või pohli või muud haput maitse järgi…pruuni suhkrutvett vahukoort või hapukoort või piima serveerimiseks.
Kata leivad veega, leota veidi ja pane pliidile, lase podisema. Kasutades tooreid õunu või rabarbereid tuleb need ka kohe potti panna. Kui keedus on mõnusalt pehme, tee potis mõned tiirud saumiksriga. Maitsesta pruuni suhkruga. Lisa pohlamoos kui tahad. Jahuta ja pane kaussidesse. Serveeri vahukoorega või hapukoorega või mõni armastab hoopis piimaga!

LAUPÄEVAHOMMIKUNE SALAT SUITSULÕHE JA UPUMUNAGA

RIISIPUDER
Kes siis riisiputru teha ei oska! Mina lasen vee keema, lisan riisi ja pidevalt segades lasen podiseda. Maitsestan soola ja suhkruga. Sortsu piima valan juurde alles lõpupoole, suure tüki võid uhan sisse muidugi ka.

JUUSTUKARASK allikas: Oma Maitse
6 dl (360g) nisujahu 3 tl küpsetuspulbrit 2 spl fariin- või tavalist suhkrut 1 tl soola 1 dl riivitud juustu 75 g võid 3 dl piima
Soojenda ahi 250 kraadini. Sega kausis nisujahu, küpsetuspulber, fariinsuhkur, sool ja riivitud juust. Näpi või jahusegusse ja lisa piim. Sega tainas kokku pisut kleepuvaks pehmeks massiks. Vajadusel lisa jahu. Jaga tainas kolme ossa ja vormi pätsid. Tõsta pätsid jahuga ülepuistatud või võitatud plaadile (soovi korral kasuta küpsetuspaberit), vajuta pisut laiali, nii 1,5 cm paksusteks ja tee noaga ristid peale (hiljem on hea murda). Küpseta ahju keskel 10-15 min. Karask on parim kuumalt võiga või toorjuustuga. Kes tahab, võib saksa traditsiooni järgida ning juustule marmelaadi peale määrida.

ODRAJAHU- HAPUPIIMAKARASK
2.5 dl petti, kefiiri või hapupiima 1 muna 1 tl soola 1 tl suhkrut 2 sl õli või sulatatud võid1 tl köömneid 3 dl odrajahu 1.5 dl I või II sordi nisujahu 1 tl söögisoodat Klopi muna soola ja suhkruga segamini, lisa hapupiim, sulatatud või, köömned ja soodaga segatud jahu. Vala tainas võiga määritud pannile ning küpseta 200kraadises ahjus 20-25 minutit, kuni karask on pealt kuldne.

PÕLDOAPASTEET Allikas: © NAMI-NAMI RETSEPTIKOGU
2 kuni 3 dl keedetud põldube 2 sl kontsentreeritud tomatipastat 3 küünt küüslauku 3 sl oliiviõli sidrunit (veidi mahla)1 tl kuivatatud basiilikut soola musta pipart Kaunistuseks: värsket basiilikut Purusta ained saumikseriga või aja läbi hakkmasina, maitsesta.


TEELE JA TOMMI MUNAVÕI
6 keedetud muna1 suurem karp Merevaikutilli
Koori munad, purusta kahvliga, lisa hulka karp merevaiku ja hakitud tilli.


LAMBAPRAAD KÖÖGIVILJADEGA
mul retsepti polegi, olenevalt tükist segan kokku marinaadi. Tulge kohale, siis vaatame, mis liha on.


MEENUTADES KARAMELLKISSELLI- KARAMELLPUDING D. Lebovitzi järgi
60gr magedat võid 200 g pruuni suhkrut 3/4 tl jämedat (mere)soola – väga oluline!3 spl maisijahu625 ml piima või pool piima, pool kohvikoort2 muna2 tl viskit1 tl vaniljeekstrakti
Sulata või keskmise suurusega potis. Lisa pruun suhkur ja sool, sega kuni sulanud. Pane jahtuma.Väikses kausis sega kokku maisijahu umbes 60 ml piimaga , siis vahusta sisse munad.Aeglaselt lisa ülejäänud piim sulanud suhkrule, segades pidevalt, siis lisa vahustades (kaega) maisijahusegu. Pane pott tagasi pliidile ja kuumuta pidevalt segades keemiseni. Kui mullid pinnale tõusevad, keera kuumust maha ja sega hoolega kuni segu on parajalt paks (nagu pudingul). Võta pliidilt ära. Sega sisse viski ja vanilje. Vala kaussidesse (4-6) ja lase külmkapis olla vähemalt 4 h.Serveeri koos vahukoorega (vahustatud väga vähese suhkruga). Puding on magus, kergelt soolane ja kergelt karamelline.

PEREPÜHAPÄEV PUDRU, PIRUKA, PONTSIKU JA PANNKOOGIGA

JUBA TUTTAV KRUUBIPUDER

KAPSAPIRUKAS
Taigen: 6 dl nisujahu200 g võid200 g hapukoort2 muna½ tl soola¼ tl soodatTäidis: 1 keskmine kapsapea1 sl soola1 ½ tl suhkrut½ tl musta pipart3 keedetud muna
Taignaks sõelu jahu kaussi, sega hulka sooda ja sool. Tee jahusse süvend, vala sinna muna ja hapukoor, tükelda või ja haki kõik ained noaga segamini ja sõtku ühtlaseks. Pane taigen külma. Pärast rulli kaks plaati.
Täidiseks haki kapsas peenteks ribadeks, pane potti ja hauta võiga 30 min. Lisa maitseained hakitud muna kui soovid. Pane täidis taigna vahele, topi ääred kinni, määri pealt munaga, torka kahvliga peale mõned augud ja küpseta 220*C juures 30 min.

PORGANDIPIRUKAS
Pärmitaigen ja täidis minu vanaema moodi.

KOHUPIIMAPONTSIKUD
Retsept ema vanas pruunis vihikus

HÜLGED TÄDI HELGA MOODI
Keeda munad. Puhasta vürtsikilud. Rösti leivad. Sega majoneesikaste. Haki roheline sibul. Poolita keedumunad pikkupidi ja aseta röstitud leivale. Muna peale pane kilufilee. Kilule törts majoneesi ja siis ohtralt murulauku või sibulat peale. Hülged valmis!

PANNKOOGI ASEMEL ON NORRA VAHVLID AIRI MOODI

4 comments:

Liina said...

no mul on juba peaaegu et kahju, et me isegi brunchile end ei vedanud... aga loodetavasti saab see kulinaarne vapustus millalgi keset suve veel korratud? sii mul küll enam vabandusi pole, et ilma jääda :-P

Pille said...

Päris põnev :) Ma kohe tükk aega uudistasin seda 'hüljeste' pilti :) Ja loomulikult olen meelitatud, et üks nami-nami retsept ka loetellu mahtus :)

Eiliki said...

Kokaklubi seekordne võõrustaja (Triin) oli nädalavahetuse ettevalmistamisel väga head tööd teinud, väärt pereretseptid said avalikuks ;) Nami-nami retseptid on muidugi alati töövahendiks ja inspiratsiooniks.

fullagrace28 said...
This comment has been removed by the author.