Wednesday, December 1, 2010




Trühvlite töötuba


Kokaklubi seltskond on sel aastal varakult jõulumeeleolus ning juba on peetud ka pühade teemaline klubiõhtu, mille peategelasteks maiustused ja hoidised, mida kingipakki panna ning sõpradele rõõmuks kinkida. Ei saa mainimata jätta, et selliste kingituste meisterdamine ja pakkimine pakub iseenesest juba rahulolu ja rõõmu.
Sel korral saime kokku minu (Eiliki) kodus ja valmistasime erinevaid trühvleid, vürtsikat pähklišokolaadi, jõulupähkleid, sidrunikreemi ja sibulamoosi. Õhtu juurde käis ka magusate kingituste kaunistamine ja pakkimine ning iga klubiline läks koju karbitäie kommide, šokolaadi ja vürtsikate mandlitega ning kahe purgikesega, milles sidrunikreem ja sibulamoos. Nii sai osa magusat ka koju kaasa võetud, et headele sõpradele kinkida või ise perega maiustada.
Kuna pea iga kokaklubi üritus on ühtlasi ka pereüritus, siis valmis meil muuseas ka rammus pühadepraad ja mahlane porgandikook.



Trühvlite töötuba (retseptid)

Pralinee kommid

120 g suhkrut
100 g mandelid ja sarapuupähkleid
sulatatud šokolaadi

Sulata potis suhkur. Kui suhkur on sulanud ühtlselt kuldpruuniks sega hulka pähklid. Tõsta segu küpsetuspaberile jahtuma. Hiljem murra tükkideks ja kasta sulašokolaadi sisse või jahvata peenemaks ja kasuta pralineekommide täidiseks.

Domino trühvlid

1 pakk Domino küpsiseid
toorjuustu

Pane küpsised blenderisse ja purusta. Sega hulka nii palju toorjuustu, et tekiks parajalt vormitav mass. Veereta käte vahel ampsu suurused pallikesed ja kaunista oma äranägemise järgi.

Martsipani trühvlid

martsipanimassi vms
konjakist läbi imbunud kuivatatud ploome
rummist läbi imbunud suuri mahlaseid rosinaid
tumedat ja valget šokolaadi (sulatatud)
kaunistuseks midagi oma maitse järgi (söödavaid lilleõiekesi, sukaadi, purustatud pähkleid, kookoshelbeid vms)

Mõned päevad enne trühvlite valmistamist pane ploomid konjakisse ja rosinad rummi sisse likku. Patsuta majapidamispaberiga ploomid või rosinad kuivaks. Mätsi ploomi või rosina ümber martsipani ja kasta saadud pallike sulašokolaadi, lase pisut nõrguda ja tõsta küpsetuspaberile kuivama. Lase fantaasial lennata ja kaunista.

Vürtsidega pähklišokolaad

100 g tumedat šokolaadi
50 g valget šokolaadi
100 g röstitud kvaliteetseid pähkleid ja rosinaid (kooritud mandleid, pekaani pähkleid, makadaamia pähkleid, metspähkleid, pistaatsia pähkleid, mahlaseid, hapukaid rosinaid)
kaneeli
kardemoni
Soovi korral öko apelsiniõli (või orgaanilise apelsini riiivitud koort)

Sulata šokolaadid eraldi kaussides vesivannil. Sega sulanud valgesse šokolaadi noaotsatäis kaneeli ning mõrušokolaadi noaotsatäis jahvatatud kardemoni ja paar tilka orgaanilist apelsiniõli või pisut orgaanilise apelsini riivitud koort.
Sega tumedasse šokolaadi ka pähklid ning tõsta segu küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile. Tasanda pind.
Nüüd nirista valge šokolaad tumeda peale, moodustades mustreid. Kui see tehtud võib veel noaotsaga valget šokolaadi tumedama sisse segada, et pind ilus siiru-viiruline jääks. Lase jahtuda ja taheneda. Kui šokolaad on täielikult jahtunud ja tahenenud võid lõigata meelepärased tükid.
Mina lõikasin pähklišokolaadist u 30-40 grammisteks tahvliteks, asetasin papitükile, pistsin väikesesse, läbipaistvasse ja kaunistatud kinkekotti ning jagasin sõpradele.

Jõulupähklid

200 g pähkleid (mandleid, metspähkleid, pekaani pähkleid jms)
5 spl fariinsuhkrut3 tl kaneeli0,5 tl vaniljesuhkrutt0,5 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl piparkoogimaitseainet

Rösti pähklid. Kuumuta suhkrut potis, lisa vürtsid. Nii pea kui suhkur hakkab sulama tuleb potti lisada ka pähklid. Sega hoolega läbi. Kui pähklid on suhkru-vürtsiseguga kaetud vala nad ühtlase kihina küpsetuspaberile tahenema ja jahtuma.
Kama trühvlid

200 g toorjuustu (head mascarponet)
½ dl rafineerimata suhkrut
1 tl naturaalset vanillisuhkrut
kamajahu
sorts meelepärast likööri või konjakit
Taarapõllu kuivatatud vaarikate või pohlade laaste kaunistuseks

Sega toasooja toorjuustu hulka suhkur, kamajahu ja liköör või konjak. Pane segu tunnikeseks külma. Vooli segust paraja suurusega pallikesed ja kasta nad valgesse sulašokolaadi või veereta jahvatatud pähklites või kamajahus. Kaunista vaarika või pohla laastudega.

Marmelaadi kommid

(põhiretsept nami-nami.ee kodulehelt)
13-15 g agar-agarit
5 dl vett
2 dl suhkrut
2 dl marjapüreed (jõhvika, pohla, muraka, astelpaju vms, läbi sõela pressitud)
ühest sidrunist pressitud mahl
sorts konjakit

Leota agar-agarit ööpäev vees. Pane vesi, agar-agar ja suhkur potti ja keeda tasasel tulel u tund aega. Segu on valmis kui ta on paksuks muutunud. Lase jahtuda.
Sega jahtunud segusse marjapüree, sidrunimahl ja konjak. Vala vormi ja lase tarretuda. Tarretunud marmelaad lõika terava noaga tükkideks ja veereta tükke suhkrus. Mina valasin marmelaadi silikoonist pralinee vormidesse, lasin tarretuda. Hiljem kastsime mustsõstra marmelaadikommid valgesse sulašokolaadi.

Pähklikaramell mõrušokolaadis

(Aeda retsept blogist Aet köögis: http://maitseelamused.blogspot.com/)
25 g metsapähkleid
25 g mandlilaaste
45 g india pähkleid
45 g pekaanipähkleid
1,5 dl rafineerimata roosuhkrut
50 g võid
120 g mõrušokolaadi
Rösti pähkleid 180-kraadises ahjus umbes 8 minutit, mandlilaaste vaid paar minutit (jälgi, et ei pruunistuks). Kui metsapähklid on koorega, eemalda neilt pärast röstimist näppude vahel hõõrudes koor (tuleb väga kergesti maha). Haki pähklid noaga veidi väiksemaks (purustajat või köögikombaini nuga ei soovita kasutada - see teeb pähklid hetkega liiga peenikeseks). Sega hakitud pähklid ja mandlilaastud ning jaota iga paberiga kaetud muffinivormi pesasse (kokku 12) võrdne kogus pähkli-mandlisegu. Sulata potis suhkur, kuni see võtab helepruuni jume, lisa kohe või ning sega läbi. Tõsta igale pähkli-mandliportsule supilusikaga veidi kuuma suhkru-võisegu ning lase neil taheneda. Seejärel sulata vesivannil mõrušokolaad. Soovitav on maitsete tasakaalaustamiseks kasutada võimalikult vähese suhkrusisaldusega ja suure kakaosisaldusega (70%) šokolaadi, kuna pähklikaramell ise on päris magus. Eemalda tahenenud pähklikaramell muffinipaberist ning nirista paberi põhja sulašokolaadi (kui mõned pähklid on lahtised, siis need kinnituvad šokolaadi sisse); aseta kohe pähklikaramell sulašokolaadi peale tagasi. Kui šokolaad tahenenud ja kuju võtnud, säilita šokolaadis pähklikaramelle külmkapis.

Sidruni kreem (lemon curd)

(See on retsept Mari-Liisi blogist : http://siitnurgastjasealtnurgast.blogspot.com/)
75 g magedat võid
150 g suhkrut
3 muna
1 dl värskelt pressitud sidrunimahla
1 spl riivitud sidrunikoort
(mul oli ilus suur mahlane sidrun, sain vajamineva koguse kätte ühest sidrunist)

Pane kaussi pehme või ja suhkur, mikserda u 2 minutit. Lisa ükshaaval munad. Iga muna lisamise järel mikserda segu ühtlaseks. Lisa sidrunimahl. Segu näeb välja tükiline, aga need on võitükid, mis kuumutamisel sulavad, nii et muretsemiseks põhjust pole.
Vala segu paksupõhjalisse potti ja kuumuta pidevalt segades 15 minutit.
Segu pakseneb ja muutub kreemjaks võideks. NB! Keema ei tohi lasta!
Tõsta valmis võie pliidilt ja lisa riivitud sidrunikoor. Vala võie purki ja kaaneta. Pane külmkappi-jahtudes pakseneb ta veelgi. Külmkapis säilib lemon curd nädala, sügavkülmas 2 kuud.

Sibulamoos

(Angeelika Kangi retsept raamatust Sahver)
80 g võid
1 kg punaseid sibulaid
1 tl soola
1 dl fariinsuhkrut
0,5 dl mett
1 dl palsamiäädikat
Sulata paksupõhjalises potis või. Lisa peeneks hakitud sibulad ja sool. Lase kaane all 20 minutit pehmeneda. Lisa siis fariinsuhkur ja mesi ning hauta veel 10 minutit. Pane juurede palsamiäädikas ja jätka kuumutamist ilma kaaneta kuni segu pakseneb. Tõsta kuumalt purki ja sulge õhukindlalt.

Porgandikook

2 muna
2 dl suhkrut ja vanillisuhkrut
100 g sulavõid
3 dl väikselt riivitet porgandit(mul kulub umbes 500g pakk porgandeid selleks)
2 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
veidi muskaatpähklit

Klopi munad, suhkur. Lisa sulavõi ja riivitud porgand ja omavahel segatud kuivained. Küpseta 24 cm vormis 200 kraadi juures umbes 25 minutit või veits rohkem.
Glasuuriks sega 200g farmi toorjuust umbes 1 dl tuhksuhkru ja sidrunimahlaga. Pane jahtunud koogile. Raputa peale hakitud pekaanipähkleid!



Siin on ka jõulujoogi retsept, mida ma juba mitmendat aastat pühade ajal peetavate pidude ajal lastele, rasedatele ja kainetele juhtidele (ühesõnaga kõikidele, kes veini ei joo) pakun.
Jõulujook
2 liitrit head õunamahla
1 liiter vett
1/2 dl muscovado suhkrut
4 nelgitera
1 suur kaneelipulk
4-5 viilu värsket ingverit
1 viilutatud öko apelsin
veerand vanillikauna, poolitatud
Pane kõik ained suurde potti ja lase keema tõusta. Võta pott tulelt ja pane hange jahtuma, jahtunult kurna. Serveeri jooki jääkülmalt. Kui joojateks on põhiliselt lapsed, siis lahjendan jooki veelgi.


Siin on foto meestele ja lastele pakutud pühademeeleolus praest. Kartulipuder, õlle ja meega hautatud hapukapsad (kindlasti Uus-Kongo omad!) ja sibulate, jõuluporteri ning koorega hautatud kodused lihakad vorstid.




1 comment:

Marx303 said...

Ma juba peaaegu neelasin keele alla neid pilte vaadates. Kui osavad näpud teil on... Tubli töö :)