Friday, May 14, 2010

Kaukaasiahõnguline kokaklubi




Pärast mu viimast postitust kokaklubi tegemiste kohta on möödunud terve igavik, kuid see ei tähenda, et kokaklubi liikmete ind raugema hakkaks. Seda mitte! Tegelikult oleme vahepeal kohtunud juba kaks korda, tõeliste mitseelamuste võrra rikastunud ja loomulikult lahedalt aega veetnud!

Esmalt panen kirja retseptid ja muljed Kaukaasiahõngulisest kokaklubi kohtumisest, mis küll eelkõige Gruusia toitudele keskendus. Minu muljed sellest õhtust on fantastilised. Toidud olid huvitavad ja väga maitsvad.

Suur tänu Einikesele ja Siirile, kes seekord peo korraldasid ja meile vinge elamuse pakkusid!
Kaukaasiahõnguline kokaklubi

Lobbio


1.5 kl punaseid ube (kuivatatud)
vett
4 spl tomatipastat
natuke äädikat
3 küüslauguküünt
ohtralt värsket koriandrit
Leotamata oad tuleb veega panna kõrge äärega panni hauduma. Vahepeal tuleb vajadusel vett juurde lisada, et oad kõrbema ei läheks. Kui oad on pehmed lisa tomatipasta, tükeldatud küüslauk ja hauta neid komponente koos. Äädikas lisa u 7 minutit enne valmimist. Kühvelda roale ohtralt jämedalt hakitud koriandrit.

Tšinahi (gruusiapärane supp lambalihast)



kondiga lambaliha 1,5 kg
mugulsibulat 3 tk
kartulit 4 tk
tomatipastat 2-3 spl
soola
pipart
rohelisi aedube
baklažaan 1-2 tk
hmeli-suneli maitseainet 1 spl
loorberilehti 2 tk
maitse järgi tabascot
sorts granaatõunamahla (vänget Gruusia sorti)
värsket hakitud koriandrit
Pane kondiga lambaliha suurde potti, vala peale külm vesi ja pane pott tulele. Lase keema tõusta, vahepeal koori vahukulbiga ära pinnale tekkinud vaht. Lase keeda u 2 tundi, lisa maitse järgi jämedat soola, u 10 pipratera ja paar loorberilehte. Lase veel u tunnike keeda.
Nüüd võta liha potist välja ja lase jahtuda. Pane pannile pisut õli ja hauta selles tomatipastat, hakitud sibulaid ja hmeli-suneli maitseainet. Lisa see puljongisse, lase puljong uuesti keema tõusta ja pane sinna ka tükeldatud kartulid, oad ja baklažaan. Lase u 10 minutit keeda. Seni võta liha kontide küljest ära ja lõika parajateks tükkideks. Kõige lõpus lisa supile liha, tabasco ja granaatõunamahl. Serveeri hakitud koriandriga.

See on praegu mu lemmiksupp. Einike ütles, et nemad söövad seda oma Peterburi perekonnaga alati uue aasta esimesel päeval- nii suure püha jaoks peab ju uhke supp olema!

Mžave (Gruusia kapsasalat)


värsket kapsast 1,5 kg
punapeeti 2 tk
küüslaugu küünt 3 tk
juursellerit
natuke peterselli
tšillipipart 1-2 tk
soola 4 spl

Haki kapsas jämedalt, lõika peet õhukesteks ribadeks ja riivi juurseller. Puhasta küüslauguküüned, ära haki (ühe küüslauguküüne võib noa seljaga laiaks muljuda), viiluta tšillipipra kaunad. Vala kõik komponendid soolveega üle ja jäta kerge vajutuse alla 3 päevaks seisma. Serveerimiseks vala soolvesi kapsa pealt ära.

Hatšapuri (Gruusi juustuleib suluguni juustuga)


See on Salme Masso retsept nami-nami.ee kodulehelt.

5 sl piima
10 g pärmi
150 g kõvemat juustu (meie kasutasime suluguni ja brõnza segu)
2 muna
2 sl sulatatud võid
Sega pärm suhkruga, lisa jahu ja piim ning sõtku ühtlane tainas. Rulli tainas lauale neljakandiliseks õhukeseks leheks ja tõsta ahjuplaadile. Riivi juust, sega osa munaga ja jaota ühtlase kihina tainale. Tõsta tainaääred üles, määri korp pealt munaga ja küpseta kuumas ahjus.Valmis korbile vala ülejäänud muna ja sulavõid ning küpseta veel kord. Laialie andmisel määri hatšapurile sulavõid või tükike võid.

Meie praadisime hatšapurisid tulikuumal pannil pisukese võiga.


Lambasašlõkk

lamba kintsuliha ca 2,5 kg
graanatõunamahla ca 1 klaas
punast veini 1,5 klaasi
hmeli-suneli maitseainet
minraalvett
oliiviõli ca 3-4 spl.
küüslauguküüs ca 3 tk
sibul 4 mugulat
Liha tükelda ca 50-70 gr tükkideks, kalla üle mineraalveega ja lase 1 tund seista. Kalla mineraalvesi ära ja hõõru kokku hmeli-suneliga ja purustatud küüslauguga, lisa õli. Lasin umbes ööpäeva seista ning lisasin siis veini, granaatõuna mahla, ketasteks viilutatud sibula, pisut musta pipart. Sega korralikult kätega läbi. Järgmisel päeval (mõni tund enne küpsetamist lisa pisut soola). Küpseta nii, et pealt on mõnusalt suitsune ja krõbe kuid seest veel roosa. Kui tooraineks on hea liha on see maailma parim sašlõkk.

Magustoiduks oli meil vanillijäätis, mida serveerisime mee ja röstitud kreekapähklitega.

4 comments:

Pille said...

Väga põnev! Kusjuures toidud on kõik erinevad nami-nami gruusia õhtutel valmistatuist :)

Eiliki said...

Tere Pille!
Olid jah kõik retseptid erinevad. Meie menüü pani kokku Einike, kes 10 aastat Peterburis elades Gruusia toitudega palju kokku puutus ja neid armastama hakkas. Kokaklubi seekordne menüü oli valik tema lemmikuid.

Pille said...

Jajah. Lobio ja hatšapuri olid meil ka muidugi menüüs (lobiot lausa kaks: lobio tkemali ja lobio mtsvanili), aga retseptid olid teistsugused.
Vahvad üritused teil!

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Hapuks minevast piimast on superkasulik toota bioplastikut - kaseiinplastikut ja seda saab armeerida (nagu betooni ( nagu armatuurrauaga betooni))
http://www.maaleht.ee/news/uudised/arvamus/kas-pollumeeste-nokia-leitud.d?id=32563219&com=1
Mull änd Moll, 14.08.2010 14:20
Härra Elektritsaabtasuta räägib ausat,õiget,õiglast ja asjalikku juttu.Ka hapuks minevast piimast on superkasulik toota
bioplastikut - kaseiinplastikut ja seda saab armeerida (nagu betooni
( nagu armatuurrauaga betooni))tavalise lina-,nõgese-või kanepikiuga.
http://www.youtube.com/watch?v=xmopPijhXXI
http://www.youtube.com/watch?v=pIvAl4lu1uA
Social History of Casein
http://www.caseino.internet-today.co.uk/social2.htm
Emapiimast,märapiimast ja ka lambapiimast saab
vamistada kalleid ehteid:
Jewellery made from human milk
Ehete vamistamine inimesepiimast
http://arbroath.blogspot.com/2008/07/jewellery-made-from-human-milk.html
THE CASEIN OF HUMAN MILK.
Valency and Molecular Weight of Casein of Human Milk.
Lehmapiimast saadud kaseiinist saab valmistada särgi-ja püksinööpe
(biolagunevad),samuti mõõkade ja pistolettide pärasid.
Kuidas vamistatakse kaseiinist(armeeritult)metsaven na
pusspistolet,selline,mis tulistab ilma paugu ja leegita?
Mitte midagi keerulist ja üle mõstuse käivat.
Päris lihtne tüng,saab kasutada rahu ajal ka sea hädatapmisel ilma ühegi piiksatuseta( materjal ca 45...55 % lehmapiimast saadud kaseiin):
Ножи для охотников, спасателей, геологов и пилотов
http://www.apcenal.ru/strnoz2.htm
Нож разведчика специальный НРС-2 ( selle lehma-ja lambapiimast valmistud analoog on parem)
http://www.megasword.ru/index.php?pg=912
http://i2.guns.ru/forums/icons/forum_pictures/000631/631617.jpg
Väga head ja kasulikud on ka lehmapiimast valmistatud autonahad:
http://www.treehugger.com/files/2009/01/biomimicry-skinzwraps-shark-skin-car-wrap-mpg-plus.php
FastSkinz Promises Higher MPG With Golf Ball Technology
http://www.youtube.com/user/FastSkinz#p...http://www.youtube.com/user/FastSkinz#p/a