Friday, June 26, 2009

Marineeritud oliivid


Hispaaniast tagasi tulles oli mul ikka veel isu oliivide järele olgugi, et olin neid seal olles igal kujul maitsnud. Mulle lihtsalt meeldivad oliivid. Proovisin nüüd paaril korral kätt oliivide marineerimisega (teistkordse marineerimisega...), et neile õlistele luuviljadele vürtsikamat mekki anda, tulid välja väga head. Leian end ikka ja jälle õhtusöögi eel oliivikausist mammusid suhu pistmas.
Võtsin erinevaid soolvees oliive, suuri ja suuremaid, musti ja rohelisi, kividega. Tegin valmis marinaadi, kallasin oliivide peale nii, et üleni kaetud saaks ja lasin nädalakese seista. Siis võib otsast sööma hakata, ülejäänud marineerivad edasi ja minu arvates aina paremaks lähevad.
Marinaad oliividele
(u 3/4 liitrit oliive soolvees)
3 värske küüslaugu küünt
1 kuivatatud tšilli
1 tl soola
2 tl vürtsköömneid
2 tl koriandriseemneid
1 spl veiniäädikat
Rösti vürtsköömned ja koriandriseemned kuival pannil. Puhasta ja poolita küüslauk, purusta kuivatatud tšilli sõrmede vahel peeneks, sega kõik kuivad ained omavahel. Lisa saadud vürtsisegule oliiviõli ja veiniäädikas, sega läbi ja kalla suurde purki oliivide peale. Kui vaja lisa veel õli, et oliivid kenasti kaetud saaks. Lase oliividel kaanega suletud purgis u 1 nädal maitsestuda, raputa purki nii tihti kui meeles on. Oliive serveerima hakates tõsta kaussi kõigepealt alumised oliivid, need on tugevama maitsega.

4 comments:

fullagrace28 said...

Tere! Loen ja imestan! Kas klubiga uhineda ka saab? Noh, kui on vaga toredad 2 inimest kes abielus. Uks neist eestlane, teine mitte :):)

KC said...

Kas vürtsköömned on midagi muud kui tavalised köömned?

Eiliki said...

Tere Carmen! Vürtsköömned on jah hoopis teistsugused. Inglise keelne nimetus on cumin. Eestikeelsetes tõlgetes (nii kokaraamatutes kui televisioonis) aetakse need kaks tihti segamini kuigi köömnete ja vürtsköömnete maitse on väga erinev. Kui näed kusagil idamaist retsepti, kus kirjas köömned siis võid sihteliselt kindel olla, et tegemist on tegelikult vürtsköömnetega. Kvaliteetseid vürtsköömneid saab osta näiteks Piprapoest. Mul kulub neid palju sest teen tihti india toite ja seal kasutatakse neid sageli. Vürtsköömnete maitse on minu arust imehea, see on üks mu lemmikvürtsidest.

Eiliki said...

Tere fullagrace28 :) Kuna meie klubi näol on tegemist sõprade seltsis spontaanselt kujunenud klubiõhtutega siis me avalikult uusi liikmeid ei otsi. Loodan aga, et jääd meile kaasaelajaks ja ehk võtad idee üle. Kõik mis vaja on mõte, mida teha, sõbrad külla kutsuda ja koos kokkama asuda.