Wednesday, February 25, 2009

Vabariigi aastapäev maakodus

Valmistasime Vabariigi aastapäevaks maitsva õhtusöögi ja sõime seda sooja pliidi ääres pärast Eestimaa talve nautimist ja saunast jääauku sulpsamist. Tõeliselt patriootlikud tunded :) Toit aga pean tunnistama oli itaalia mõjutustega, veingi sealt. Magustoit ja talvenaps aga 100 % kohalik Haanjamaa kraam!
Lambapraad röstitud juurviljadega
1 suurem lambakints või paar keskmist lambakintsutükki kondiga
peotäis värsket rosmariini
5 küüslauguküünt
soola ja pipart
250 ml punast veini
150 ml palsamveiniäädikat
Puhasta lambakints rasvast ja kõõlustest. Purusta uhmris küüslauguküüned, rosmariin, soola ja pipart. Määri kints saadud seguga. Vala üle palsamiäädikaga ja jäta vähemalt 4 tunniks maitsestuma. Liha peab aeg-ajalt ka keerama. Küpsetamiseks aseta liha kogu marinaadiga ahjupotti vala peale vein ja küpseta ahjus u 2 tundi.
Röstitud juurviljad:
3 kartulit (Laura)
4 kaalikat (veäikesed nupsukesed)
3 porgandit
4 spl oliiviõli
soola ja pipart
3 küünt küüslauku
peotäis rosmariini.
Koori juurviljad ja lõika sektoriteks. Viiluta küüslauk ja haki rosmariin. Pane juurviljad ahjupannile ja sega õli, soola-pipra, rosmariini ja küüslauguga. Pane ahju ja rösti algul fooliumi all ja hiljem ilma u 1,5 tundi. Sellised juurviljad jäävad puuküttega ahjus lausa jumalikud.
Serveeri liha, lihast tekkinud kaste ja juurviljad soojendatud vaagnalt ja paku kõrvale head punaveini. Meie avasime pudeli Amaronet, mis tegi meie õhtusöögi tõeliselt meeldejäävaks!
Maalähedased vahvlid vahukoore, kirsside ja mustsõstranapsiga!
Selline magustoit oli lausa patune, kuid imehea. Naabritädi käest toodud piim ja munad. Maida antud metsikud kirsid. Ja isevalmistatud mustsõstranaps neist sõstardest, mis augustis lausa viinamarjasuuruseks kasvasid ;)
Krõbedad vahvlid:
4 muna
2.5 dl suhkrut
3 dl piima
5 dl jahu
näpuotsatäis soola
175 g sulatatud võid
Sega kõik ained omavahel ja küpseta õhukesed vahvlid ja keera tuutudeks. Tänud mu kallile kaasale vahvliraudade eest! Need on nüüd kenasti sisse õnnistatud.
Serveeri vahukoore ja kirssidega.

Maal

Meie perega veetsime mõnusalt pika nädalavahetuse maal. Kolm ööd kohapeal oli täpselt paras, et saaksime saunas käia, maja hästi soojaks ja kuuma pliidi ääres maamoodi süüa teha. Pühapäeval tegin kokaklubist inspiratsiooni saades indiapärase roa. See tuli nii hea, et siiamaani võtaks kausikese. Kokaklubist kirjutan ka lähemalt nii pea kui pildid kätte saan.
Kikerherne-spinati karri:
500 g kuivatatud kikerherneid
500 g külmutatud spinatit
400 ml kookospiima
2 spl õli
2 küünt küüslauku
1 sibul
1 spl riivitud värsket ingverit
1,2 spl rohelist karripastat
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 ökopuljongikuubik
soola-pipart
1/2 laimi mahl
Leota kikerherneid öö läbi vees. Pane uue veega kikerherned potti ja lase vaiksel tulel u 1 tund keeda. Võib ka muidugi kasutada konserveeritud kikerherneid, kuid mina ostan öko kikerherneid ja eelistan ise keeta- nii on nad lausa suus sulavad ja magusad. Kuumuta suurel pannil õli, prae selles hakitud küüslauku, sibulat ja ingverit. Lisa karripasta ja vürtsköömned ja kuumuta veel pisut. Lisa kikerherned ja spinat, lase kuumeneda. Sega hulka kookospiim ja natuke vett ja purustatud puljongikuubik. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lase keema tõusta ja hauta tasasel tulel u 30 minutit. Mida rohkem seda parem. Seda sorti road on parimad 3ndal päeval üles soojendatuna :) Enne serveerimist sega hulka u poole laimi mahl. Serveeri koos jogurtiga (maitsestamata jogurt, laimimahl, vürtsköömneid, soola-pipart).

Tuesday, February 17, 2009

Muffinid


Ma pole just suur muffinite küpsetaja olnud. Peale tütre sündi olen aga neid aina tihedamini teinud. Mulle küpsetada väga meeldib aga tavaline kook pole laste jaoks ikka see, mis muffin. Igaühele oma väike isuäratav koogike. Mu lemmikud on igasugu marjadega muffinid kuid täna tegin banaani muffineid maapähklivõi lisandiga. Tõeliselt mõnusad tulid. Retsept nami-nami retseptikogust:

1 suurt purustatud banaani
Valmistamine:Sega kõik ained suures kausis ja klopi ühtlaseks tainaks. Jaota tainas muffinivormidesse ja küpseta 180kraadises ahjus 35 minutit.Lase restil jahtuda. Sõelu jahtunud muffinitele tuhksuhkrut.

Thursday, February 12, 2009

Tortellinid

Nüüd saan siis mahti, et sisse tippida ka nende tortellinide retsept, mida ma nädalavahtusel meisterdasin. Värske pasta valmistamisest kirjutasin eelmises postituses. Täidiseks panin juustu ja kaste tuli väga hea tänu Maida toodud värskele rosmariinile, mis juustuga hästi sobis.
Nelja juustu tortellinid
Täidis pastale:
100 g mozarella juustu
150 g gorgonzola juustu
1 spl mascarpone juustu
Haki mozarella kuubikuteks, sega toasooja gorgonzola ja mascarponega ühtlaseks.
Täida pasta ja vormi kenad nupsukesed. Eriti hoolikas peab olema pasta voltimisel, et ei jääks vahesid, muidu voolab kogu maitsev täidis keeduvette.
Valmista kaste:
3 dl valget veini
2 dl vahukoort
1 spl hakitud värsket rosmariini
2 spl mascarpone juustu
2 spl värskelt riivitud parmesani
musta pipart
soola
Vala vein potti ja pane tulele. Kuumuta seni kui alkohol on välja keenud. Lisa vahukoor ja lase keema tõusta, lisa hakitud rosmariin ja keeda kuni kaate on pisut paksenenud. Lisa mascarpone juust, maitsesta must pipraga. Sega hulka parmesan ja maitsesta vajadusel soolaga. Sega, et kaste oleks ühtlane. Äsja keedetud täidetud pasta lisa kastmele, lase paar minutit tõmmata ja serveeri.

Tuesday, February 10, 2009

Täidetud pasta

Pelmeenide valmistamisest hoogu saades võtsin ette ravioolide valmistamise. Need tulid väga maitsvad. Vormimine oli ka ainult rõõm. Pastatainast jäi natuke järele ja sellest tegin veel perele pühapäeva õhtuks juustuga täidetud tortellinid. Algul tainast valmistama hakates ja lihtsalt inspiratsiooniks sirvisin raamatut "Modernne Itaalia köök alla Bocca". Seal ka ravioolide retsept, mida sõpradega sõime.

Pastatainas:
500 g durumnisujahu
4 muna
0.5 sl soola
1-2 spl vett
Puista jahu lauale ja tee keskele süvend. Klopi munad eraldi kausis lahti ja vala koos soolaga jahusüvendisse. Hakka vaikselt segama, tasapisi rohkem jahu kaasa haarates. Sõtku tainas kätega segemini, vajadusel lisa supilusika kaupa vett. Veereta tainast pall ja lase sel pool tundi niiske rätiku all seista.
Siit edasi või kasutada pastamasinat ja sellega kaasasolevaid instruktsioone. Mul masinat pole seega rullin tainast lihtsalt tööpinnal lahti, lappan kolmeks kokku ja rullin veelkord. Nii teen kuni tainas on mõnusalt siidine.
Ravioolid suitsulõhega kalamarjakastmes
100 g külmsuitsulõhefileed
400 g värsket lõhefileed
150 g kooritud krevette
1 dl vahukoort
150 g maitsestamata toorjuustu
soola ja valget pipart
Kaste:
1 dl valget veini (Sagramoso Soave läks nii kastmesse kui pärast klaasi, sobis imeliselt)
2 dl kohvikoort
soola ja musta pipart
100 g forellimarja
Täidise valmistamiseks lõika lõhefileed kuubikuteks, pane köögikombaini ning peenesta. Lisa krevetid, 1 dl vahukoort, toorjuust ja soola ning valget pipart. Peenesta ühtlaseks, tõsta kaussi ja lase külmkapis seista.
Vormi pastatainast ümmargused rattakkesed määri üks pool munavalgega aseta ketta keskele u pool supilusikat täidist ja vajuta pastaratta ääred omavahel kokku. Tee nii kuni täidist jätkub.
Keeda ravioole soolaga maitsestatud mulinal keevas vees kuni need pinnale tõusevad ja siis veel paar minutit. Ilmselt pead seda tegema mitmes järgus. Valmisvormitud ravioole hoia niiske rätiku all.
Kastme valmistamiseks vala kastrulisse valge vein ning kuumuta kuni alkohol on aurustunud. Lisa vahukoor ja keeda tasasel tulel kastme paksenenmiseni. Maitsesta musta pipra ja soolaga. Lisa valmis kastmesse ravioolid, sega läbi ja serveeri. Kaunista kalamarjaga.
Tortellinide tersept siis kui laps jälle lubab ;)