Thursday, November 27, 2008

Leiutisi ekstreemolukordades







Kuna mina lapsega olen 6. päeva lumevangis on toiduvalmistamisest saanud leiutamine ja sobitamine neist toiduainetest, mis kodus veel leidub. Eile saabus tööreisilt koju kallis kaasa, niisiis lõime letti parima, mis kodus veel saada oli. See, mis välja tuli polnud just paha! Kuna kodus polnud enam mingisugust liha, siis sortisin pisut jääkambrit ja seal tuli välja paar pardifileed ja spinat. Niisiis sai potti risotto (pisukese safrani ja fenkoliseemnetega), pannile pardifilee ja ahjuvormi fenkoli ja spinati küpsetis. Risotto jaoks hautasin sibula ja küüslaugu õli ja või segus pehmeks, lisasin risottoriisi ja näpuotsatäie safranit,1 tl fenkoliseemneid, korraks kuumutan läbi. Siis suts veini peale. Pidevalt segades lisan kulbitäite kaupa puljongit, kuni riis on nn al dente. Siis viskasin sisse peotäie riivitud parmesani ja võitükikesed. Segasin ja lasin 5 min tõmmata. Valmis! Pardifilee praen pannil pruuniks (alustan alati nahapoolelt) ja siis fooliumisse ja 200 kraadisesse ahju 10 minutiks. Fenkoli-spinati küpsetis käis nii: fenkoli tegin ribadeks ja panin oliiviõli ja soolaga maitsetatuna 200 kraadisesse ahju 20 minutiks. Segasin spinati kahe munaga, lisaks piima, soola-pipart. Valasin selle segu fenkoli peale ja ahju 10 minutiks. Väga maitsev!
Triin oli väga õnnelik, et iss kodus ja emme tegi korralikku süüa. Kaua sa ikka putru või praetud kartuleid sööd! :)

Wednesday, November 26, 2008

Piparkoogiaeg


No piparkookidest ei saa kuidagi mööda. Ma vitsutaks neid kasvõi aasta läbi. See lõhn ja need vürtsid, kujukesed ja glasuur, kõik kokku nagu jõulud kontsentreeritud kujul. Eelmisel aastal proovinin sellist retsepti milles suhkrukõrvetamine oli asndatud hoopis tumeda suhkru kasutamisega. Jäid täitsa ilusad pruunid piparkoogid. Väga lihtne valmistada ka. Jätan tavaliselt nelgi üldse panemata või panen vähe. See on hirmus kange.
Aknaid teha pole mingi kunst, karamell sulab ise kenasti ahjus ära ja hiljem kõlbavad piparkoogid ka kingituseks või kuuse külge.
Panen taigna hakkama!

Monday, November 24, 2008

Vaesed rüütlid


Tormieelsel hommikul tegid need tuppa mõnusa kaneelilõhna. Sel aastal juba novembri algusest meil kõiksugu põhadehõngulised lõhnad köögis. Kavatsen jõulupühi kogu rinnal nautida!
Aga need vaesed rüütlid. Mäletan kui ema meile neid praadis. Kuhjaga kaneelisuhkrut peale! Mulle maitsesid need igal juhul rohkem kui pannkoogid jms. Tundub, et minu tütrekesega on sama lugu, ta sõi neid kaks tükki ära. Kuidas nii väiksesse kõhtu üldse nii palju mahub?!
Aga valmistamiseks lihtsalt saiaviiludelt koorik ära lõigata. Muna-suhkrusegust läbi ja või sees pannil pruuniks. Pärast raputasin kaneeli-suhkrusegu peale ja kuumalt lauale!
Pärast oli jaksu küll, et last kelguga 3 minutit mäest üles vedada, et siis 3 sekundit rõõmsat liugu oleks ;)

Saturday, November 22, 2008

Mandliküpsised Cantuccini


Meie pere uus hitt! Ilma nendeta ei saa enam läbi. Hea külla kaasa võtta ja niisama kohvi kõrvale krõbistada. Inspiratsiooniks meie kallis sõpradest eesti-itaalia pere, kelle peasmuna sünni puhul neid tegin. Cantuccinid tulid imehead ja Oscar tuli imearmas :) Retsept on Nami-namist, mõne kohandusega. Dessertveini asendan osaliselt värskeltpressitud apelsinimahlaga ja lisan ka spl mett.
Plaanin neid kuhjaga ka jõuludeks teha, võib-olla maitseks pühadevürtse! Nämm!

Friday, November 21, 2008

Reede õhtu!


Idamaisetest maitsetest ei saa meie majas üle ega ümber. Tänast õhtusööki valmistades mätsisin vesiehakklihast pätsikesed (juurde peeneks hakitud sibulat-küüslauku, muna, vürtsköömneid, kuivatatud oreganot, soola-pipart), need 215 kraadisesse ahju 25 minutiks. Samal ajal sai valmis tomatisalat küüslugu ja koriandriga ning jogurtikaste tshilli ja vürtsköömnetega. Kus-kus potti ja ongi valmis. Taldrikud lakuti puhtaks. Lapse lemmikud muidugi hakklihapätsikesed!

Lumi tuli maha!


Kas lõunaks võib vahuveini juua?
Koduperenaise elu võib küll väga vaikne tunduda aga tõde on see, et lõunasöögiga läheb ikka kiireks. Laps juba väsinud ja ise näljane nagu hunt. Eriti kui just on maha sadanud kohev lumi ja õues hullates ajataju kadus. Tegin kähku mõned suitsulõhe saiad, lapsele piima ja mulle... vahuveini. Eilsest õhtust oli tilgake järel. Jagasime pudelit sõpradega Tigus, kus uue veiniaasta algust tähistati.
Kui tore on esimene lumi! Elu on ilus.

Monday, November 17, 2008

Aeg algust teha

Siit saab alguse meie pere köögitoimetuste päevik. Kuna kodus on kolm toidust lugu pidavat elanikku tuleb ette nii igapäevast toiduvalmistamist kui ka suuremaid kokkamisi. Kutsume külalisi ja kostitame neid lemmikroogadega! Hea isu ja kirglikust toiduvalmistajast perenaine on põhjus, miks me pere elu kulgeb linnakodus ümber köögisaare ja maakodus olles pliidiääres.
Elame selleks, et süüa? Mitte vastupidi? Perele õhtusööki planeerides, kiiret lõunasööki valmistades, sõprade kostitamiseks menüüd koostades ja maal aias mütates toiduinspiratsiooni otsides mööduvad päevad.
Toidu ja sellega seonduva kohta koguneb palju muljeid ja ideid. Loodan siin leida võimaluse nende talletamiseks.

Armastus käib kõhu kaudu!